aaa
Δασκαλακης
  Πανος
   2001
μια βόλτα
στο Μποχώρι...
 
           * * *
 
 
 

ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ
    ΕΥΗΝΟΧΩΡΙ
                 *
                *

    * * * * * * * *
 
 
 

 
    ******
ΕΥΗΝΟΧΩΡΙ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
   2017
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
           * * * *
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
     Blogs
 
 
 
 
 
 
 
 
   "ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ"
 
 
 
 
 
ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΑ
       BLOGS
 
 
EnglishFrenchGermanSpainItalianDutchRussianPortugueseJapaneseKoreanArabicChinese Simplified
...και πίσω απ' τις Βαράσοβες και πίσω απ' τους Ζυγούς
           τα μάτια μου τετράψηλες κορφές τα μαγνητίζουν
                 και πέρα απ' τα βαλτόνερα που με λαγοκοιμίζουν
                      τι πολιτείες , τι θάλασσες , που δεν τις βάζει ο νους...
                                                                             Κωστής Παλαμάς 
 
                    
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΕΥΗΝΟΧΩΡΙ
 
 
 
ΤΕΤΑΡΤΗ 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018
 
 
ΜΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
 
   Το Δημοτικό Σχολείο Ευηνοχωρίου γιορτάζει τα Χριστούγεννα στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου και σας προσκαλεί στη θεατρική παράσταση "Σκρουτζ - Μια Χριστουγεννιάτικη Ιστορία", του Κάρολου Ντίκενς.
   Παρουσιάζουν οι μαθητές της Δ' Τάξης του Δημοτικού με τη βοήθεια του Διευθυντή του σχολείου κ. Αραχωβίτη Παύλο και της καθηγήτριας Θεατρικής Αγωγής κ. Γλωσσίδη Σοφία.
   Να είμαστε όλοι εκεί, τα παιδιά αξίζουν την επιβράβευση και το χειροκρότημα γι' αυτή τους την προσπάθεια.
   Είσοδος Ελεύθερη.
   Μετά το πέρας της παράστασης θα υπάρχει μπουφές με χριστουγεννιάτικα γλυκά εδέσματα προσφορά του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.
 
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
ΤΡΙΤΗ 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018
 
 
 
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Οι Σύλλογοι Διδασκόντων του Γενικού Λυκείου και Γυμνασίου Ευηνοχωρίου σας προσκαλούν σε συνέλευση με θέμα την ενημέρωση και τη δραστηριοποίηση για την αποφυγή πιθανών αρνητικών συνεπειών από την εφαρμογή της απόφασης του Υπουργείου Παιδείας αναφορικά με την αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων, την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018, ώρα 7.00 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου-Λυκείου Ευηνοχωρίου.
ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ : μετά από τις μέχρι τώρα υποβαθμίσεις των τελευταίων χρόνων των διαφόρων υπηρεσιών στο Ευηνοχώρι (Ταχυδρομείο, Ιατρείο, Αστυνομία, Κοινοτικό Γραφείο κλπ) στον ορίζοντα φαίνεται η υποβάθμιση του Γυμνασίου - Λυκείου Ευηνοχωρίου με τις όποιες πλέον αρνητικές συνέπειες τόσο για την εκπαιδευτική κοινότητα της περιοχής μας γενικά όσο και για το ίδιο το Ευηνοχώρι...
Όλοι πρέπει να ανταποκριθούμε στην πρόσκληση των Καθηγητών του Λυκείου & Γυμνασίου Ευηνοχωρίου και να παρευρεθούμε στην συνέλευση της Τετάρτης 26 Σεπτεμβρίου 2018 στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολικού μας συγκροτήματος... 
 
 
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
ΠΕΜΠΤΗ 9 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018
 
 
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
 
   Μετά από πολλά χρόνια ένα έργο της ποιότητας της ζωής των κατοίκων του Ευηνοχωριου γίνεται πραγματικότητα!!!
    Ετοιμαζόμαστε άμεσα για την δημοπράτηση του έργου ύψους 1.600.000€
Μιλάμε με έργα και όχι με Λογια!!!!!!!
   3.000.000 από το «ΦιλόΔημος» για την ύδρευση του Ευηνοχωρίου και το σύστημα ηλεκτρονικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων του Δήμου μας
   Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη που υπογράφηκε σήμερα Τετάρτη 8 Αυγούστου, εντάσσεται στο πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» ένα ακόμη έργο ιδιαίτερης σπουδαιότητας και σημασίας για την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης του Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου.
    Πρόκειται για την «Ολοκλήρωση της ύδρευσης Ευηνοχωρίου και την προμήθεια-εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστήματος ηλεκτρονικής διαχείρισης-τηλελέγχου τηλεχειρισμού για την ελαχιστοποίηση των διαρροών του πόσιμου νερού της ΔΕΥΑ Μεσολογγίου», συνολικού προϋπολογισμού 3.000.000 ευρώ.
    Σε δήλωσή του, ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος σημειώνει πως «Με την υπογραφή της ένταξης ενός νέου μεγάλου έργου, διαψεύδονται για μια ακόμη φορά οι «Κασσάνδρες». Η ανταπόκριση του Δήμου και της ΔΕΥΑΜ στην πρόσκληση ενδιαφέροντος του προγράμματος «ΦιλόΔημος» υπήρξε άμεση καθώς οι παραπάνω παρεμβάσεις αφενός αφορούν βασικές υποδομές όπως η ύδρευση και ο έλεγχος των υδάτινων πόρων, αφετέρου λειτουργούν στην κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας».
 
Νίκος Καραπάνος
Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου
 
 
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
ΠΕΜΠΤΗ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018
 
 
ΜΕΡΕΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΟΥ...
 
   Το Ευηνοχώρι ήδη άρχισε να κινείται στους ρυθμούς του ιστορικού Πανηγυριού των Αρματωμένων, μιας και είμαστε στην τελική πλέον ευθεία για το έθιμο αυτό που το περιμένουμε ανυπόμονα κάθε χρόνο και αποτελεί το κορυφαίο Μποχωρίτικο έθιμο...
   Οι Αρματωμένοι έχουν ολοκληρώσει πλέον και τις τελευταίες τους ετοιμασίες και είναι πανέτοιμοι να συμμετάσχουν στο Πανηγύρι μας.
   Ο Λαογραφικός Σύλλογος Ευηνοχωρίου ¨ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ¨ σας προσκαλεί στο 2ήμερο παραδοσιακό έθιμο ¨Πανηγύρι των Αρματωμένων τ’ Αη Γιαννιού¨ το Σαββατοκύριακο 23 & 24 Ιουνίου 2018 στο Ευηνοχώρι….
   Ένα αντάμωμα της παράδοσης και της ιστορίας του τόπου μας σε ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στους προεπαναστατικούς χρόνους, την εποχή των Κλεφτών και Αρματολών που συμμετέχει όλο το χωριό μας και γλεντάει μαζί με τους Αρματωμένους στους ήχους του ζουρνά και του νταουλιού…
   Όλοι πρέπει να στηρίξουμε την παράδοση και τα έθιμα του τόπου μας και να είμαστε εκεί αυτές τις ημέρες, δίνοντας το παράδειγμα στα παιδιά μας για να κρατήσουν κι αυτά με τη σειρά τους ζωντανό το χωριό μας και τα έθιμά του...
 
 
 
 
 
 
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
ΔΕΥΤΕΡΑ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017
 
 
ΜΑΘΗΜΑΤΑ DECOUPAGE
 
   Ο Λαογραφικός Σύλλογος Ευηνοχωρίου ¨ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ¨ κάνει γνωστό πως φέτος θα λειτουργήσει στο Ευηνοχώρι και τμήμα εκμάθησης της τέχνης του ντεκουπάζ (decoupage: τέχνη διακόσμησης διαφόρων αντικειμένων), όπου θα μπορεί να συμμετέχει σε ολιγομελή τμήματα κάθε ενδιαφερόμενος...
  Ο πρώτος κύκλος σεμιναρίου αποτελείται από 5 μαθήματα των δυόμιση ωρών εκάστου μαθήματος και θα αρχίσει εντός του Οκτωβρίου...
   Υπεύθυνη διδασκαλίας θα είναι η Κα Τσάμη - Μουσα Αλεξάνδρα
   Επίσης θα λειτουργήσουν και τα ήδη υπάρχοντα τμήματά μας Χορευτικού, Γυμναστικής, Σκάκι και Βυζαντινής Μουσικής…
   Πληροφορίες στα τηλέφωνα 26310-39219, 26310-38306 και 26310-23580
κιν.: 6948211528
 
 
 
 
 
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
ΤΡΙΤΗ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017
 
 
αναδημοσίευση από εφημερίδα ΑΙΧΜΗ

Διορισμός μόνιμου γιατρού στο Ευηνοχώρι

 
   Από την Διοίκηση της Νοσηλευτικής Μονάδας Μεσολογγίου ανακοινώνεται ότι με το ΦΕΚ 661/7-7-2017 (τ.Γ΄) διορίστηκε στην θέση Επιμελητή Β΄ Γενικής Ιατρικής στο ΠΕΔΥ – Π.Ι. ΕΥΗΝΟΧΩΡΙΟΥ μόνιμος γιατρός, ο οποίος οργανικά θα ανήκει στο ΠΕΔΥ –ΚΥ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ και θα υποστηρίζει – όπου μέχρι σήμερα γίνεται – εφημεριακά το Νοσοκομείο Μεσολογγίου «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ».
   Η ανωτέρω εξέλιξη αποτελεί ιδιαίτερα θετικό γεγονός για την κάλυψη της περιοχής Ευηνοχωρίου –Αγίου Γεωργίου – και Αγίου Θωμά, θα αποσυμφορήσει σε σημαντικό βαθμό το Νοσοκομείο Μεσολογγίου  «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ» και κατέστη δυνατό χάριν στις συντονισμένες προσπάθειες της 6ης ΥΠΕ, του Υπουργείου Υγείας και του  Νοσοκομείο Μεσολογγίου «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ».
   Συνεχίζουμε με γνώμονα την προαγωγή της Δημόσιας Υγείας στην ευρύτερη περιοχή.  
Από την Διοίκηση του Γ.Ν. Αιτωλοακαρνανίας
Νοσηλευτική Μονάδα Μεσολογγίου « ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ»
 
 
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
 

Συζήτηση - ενημέρωση στο Ευηνοχώρι για τα εργοστάσια βιορευστών στον κάμπο

  Από τον Φεβρουάριο έχει ανοίξει στην περιοχή μας το θέμα της δημιουργίας μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύση βιορευστών. Πρόκειται για τέσσερα μικρά εργοστάσια τα οποία θα φτιαχτούν μέσα στον κάμπο του Ευηνοχωρίου, μέσα σε προστατευόμενη περιοχή, σε πολύ μικρή απόσταση από την θάλασσα και δίπλα σε περιοχές με έντονη γεωργία και κτηνοτροφία. Η πρώτη ύλη (βιορευστά) για τα εργοστάσια αυτά θα έρχεται από αλλού (κυρίως από το εξωτερικό) με φορτηγά και θα καίγονται με άγνωστες (αφού δεν συμπεριλαμβάνονται στις μελέτες) επιπτώσεις στο περιβάλλον, την τοπική οικονομία αλλά και τις ζωές των κατοίκων σε ολόκληρη την περιοχή.

  Την Τετάρτη 9/8 και ώρα 8.30 θα συγκεντρωθούμε στην πλατεία Ευηνοχωρίου (πλατεία ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ, άνω Ευηνοχώρι) για να ενημερώσουμε και συζητήσουμε το θέμα με τους κατοίκους της περιοχής.

  Οι αδειοδοτήσεις για τις μονάδες αυτές φαίνεται να βγήκαν δια της πλαγίας οδού και είναι γεμάτες παραλείψεις ενώ δεν προηγήθηκε κανενός είδους διαβούλευση για το θέμα· αντίθετα, όλα έγιναν κρυφά.
   Αρχικά, οι ενδιαφερόμενοι ζήτησαν άδεια για παραγωγή ενέργειας από βιομάζα και, όταν εγκρίθηκε, τροποποίησαν τις μελέτες τρείς φορές για να καταλήξουμε στο σημερινό έργο. Στις μελέτες αυτές δεν υπάρχουν εναλλακτικές τοποθεσίες, δεν περιγράφεται επαρκώς η παραγωγική διαδικασία και δεν υπάρχει καμία εκτίμηση της συνολικής επιβάρυνσης στην περιοχή.
   Η επένδυση είναι «σπασμένη» σε 4 μονάδες, όλες κάτω της 1 μεγαβατώρας έτσι ώστε να μην χρειαστούν επιπλέον άδειες. Η προχειρότητα των μελετών φαίνεται και από το γεγονός ότι μια εξ αυτών αναφέρεται στην περιοχή ως «ορεινό-μειονεκτικό όγκο», ενώ αναφέρουν ως μόνη πηγή ατμοσφαιρικής ρύπανσης  το οδικό δίκτυο Ναυπάκτου-Λιδορικίου και Άμφισσας-Λιδορικίου…
   Να σημειωθεί επίσης ότι τα εργοστάσια αυτά θεωρούνται Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, το οποίο σημαίνει ότι η παραγόμενη ενέργεια αγοράζεται ακριβά από την ΔΕΗ και πληρώνεται από όλους μας στους λογαριασμούς (ΕΤΜΕΑΡ). Τέλος, τα εργοστάσια αυτά είναι πλήρως αυτοματοποιημένα, με αποτέλεσμα οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν να είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες.

   Ταυτόχρονα μαθαίνουμε ότι ετοιμάζονται πολλά περισσότερα παρόμοια εργοστάσια και σε άλλα σημεία του Δήμου εκτός του κάμπου του Ευηνοχωρίου, όπως στο Κεφαλόβρυσο και την Σταμνά. Φαίνεται επίσης ότι το όλο θέμα με τα βιορευστά έχει πάρει πανελλαδικές διαστάσεις: για παράδειγμα,  στην Βόνιτσα φτιάχνονται παρόμοια εργοστάσια τα οποία εγκρίθηκαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση παρά την αρνητική στάση Δήμου και φορέων της περιοχής.

   Στο Μεσολόγγι έγιναν δημόσιες συζητήσεις για το θέμα, οργανωμένες από κατοίκους. Αυτές κατέληξαν στην υποβολή μιας προσφυγής στον υφ. Περιβάλλοντος, η οποία απορρίφθηκε για τυπικούς λόγους (ήταν εκτός προθεσμίας). Ο Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου έβγαλε εντολή διακοπής εργασιών, την οποία όμως πήρε πίσω μετά από αλληλογραφία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Έτσι, οι εργασίες πλέον ξανάρχισαν και το ένα από αυτά έχει ηδη χτιστεί.

   Την Δευτέρα 31/7 συγκεντρωθήκαμε στο πάρκο δασάκι στο Λιμάνι Μεσολογγίου και καταλήξαμε σε κινήσεις από εδώ και πέρα: την Τετάρτη 9/8 και ώρα 8.30 θα συγκεντρωθούμε στην πλατεία Ευηνοχωρίου (πλατεία ΟΔΥΣΣΕΑ ΕΛΥΤΗ, άνω Ευηνοχώρι) για να ενημερώσουμε και συζητήσουμε το θέμα με τους κατοίκους της περιοχής.
   Θέλουμε να δούμε τι λένε οι κάτοικοι για το θέμα, να εξηγήσουμε την άποψη μας και να δούμε τι κινητοποιήσεις μπορούν να γίνουν. Αυτοί που ζουν σε αυτόν τον τόπο, έχουν δικαίωμα να έχουν λόγο στο τι συμβαίνει, αφού αυτοί είναι που θα υποστούν τις ενδεχόμενες συνέπειες.

   Καμία καύση βιορευστών μέσα σε προστατευόμενη περιοχή

Συζήτηση/ενημέρωση για τα εργοστάσια βιορευστών στον κάμπο του Ευηνοχωρίου – Τετάρτη 9/8, 20:30 στην Πλατεία Ευηνοχωρίου

Πρωτοβουλία πολιτών Λιμνοθάλλαζα
 
 
 
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
ΠΕΜΠΤΗ 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017
 
 
αναδημοσίευση από εφημερίδα ΑΙΧΜΗ
 
Όλα είναι έτοιμα για τις ιπποδρομίες στον Άγιο Γεώργιο
 
   Όλα είναι έτοιμα για τις ιπποδρομίες στον Άγιο Γεώργιο που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 23 Απριλίου στο χώρο δίπλα από το ομώνυμο εκκλησάκι ανήμερα της γιορτής.
   Εδώ και μερικά χρόνια οι ιπποδρομίες πραγματοποιούνταν υποτυπωδώς, μόνο με ντόπια άλογα, προκειμένου να μην σβήσει το παμπάλαιο έθιμο, αφού οι ιδιοκτήτες ενός  μέρους της πίστας, αποφάσισαν να αξιοποιήσουν την περιουσία τους, φυτεύοντας δέντρα. Αυτό αποτέλεσε πλήγμα για την περιοχή και τους κατοίκους, αλλά και τους ιδιοκτήτες αλόγων που περιμένουν αυτή την ημέρα για να πάρουν την ευλογία του ιερέα και να τρέξουν στις κούρσες, προσφέροντας ένα εξαιρετικό θέαμα στους επισκέπτες.
   Ο δήμος Μεσολογγίου μετά από διαπραγματεύσεις κατέληξε σε συμφωνία με τους ιδιοκτήτες εξαγοράζοντας το χώρο και έτσι φέτος όλα είναι έτοιμα για την αναβίωση του εθίμου, σε όλη του τη διάσταση, αφού, μετά από χρόνια, στους  αγώνες θα τρέξουν και  άλογα ιπποδρόμου και όχι μόνο ντόπια.
   Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Γεωργίου, ιδιοκτήτες αλόγων και κάτοικοι, έσπευσαν να καθαρίσουν το χώρο απομακρύνοντας  τα δέντρα που είχαν φυτευτεί από τους ιδιοκτήτες των χωραφιών και με την κατάλληλη διαμόρφωση έφτιαξαν την πίστα, που την Κυριακή 23 Απριλίου 2017 θα φιλοξενήσει τους αγώνες.
ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ
 
 
 
 
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
 
ΤΡΙΤΗ 28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017
 

 
 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
    Μεγάλη τιμή για το Ευηνοχώρι και τον Λαογραφικό Σύλλογο ¨ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ¨ η πρόσκληση απ’ τον Σύλλογο Μεσολογγιτών Αττικής ''ΑΓΙΟΣ ΣΥΜΕΩΝ'' να συμμετέχει και ο Σύλλογος του Ευηνοχωρίου στις εκδηλώσεις μνήμης που διεξάγονται στην Αθήνα για την 191η Επέτειο της Ηρωικής Εξόδου των Ελευθέρων Πολιορκημένων…
    Ο Λαογραφικός Σύλλογος Ευηνοχωρίου ‘’ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ’’ θα παρευρίσκεται ξανά μετά από 30 χρόνια σ’ αυτή την εκδήλωση απόδοσης φόρου τιμής, την Κυριακή 2 Απριλίου 2017 σύμφωνα με το πρόγραμμα του Συλλόγου:
 
 ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΩΝ  ΑΤΤΙΚΗΣ «Ο ΑΓΙΟΣ ΣΥΜΕΩΝ»
 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 191η ΕΠΕΤΕΙΟ
ΤΗΣ ΗΡΩΪΚΗΣ ΕΞΟΔΟΥ ΤΩΝ «ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΩΝ»
 
ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017 και ώρα 11.00΄π.μ.
 •     Επιμνημόσυνη Δέηση, στην μνήμη των πεσόντων κατά τις Πολιορκίες και την Έξοδο των «Ελευθέρων Πολιορκημένων», στον Ι.Ν. Αγίας Ειρήνης, στην οδό Αιόλου.
 • Εκφώνηση του «Πανηγυρικού» της ημέρας, από την συμπατριώτισσά μας Δικηγόρο, κ. ΙΩΑΝΝΑ ΛΑΧΑΝΑ.
 •    Πομπή προς το Μνημείο του «Άγνωστου Στρατιώτη», με επικεφαλής Φιλαρμονική μπάντα και με την συνοδεία του Συλλόγου Πανηγυριστών «ΑΗ ΣΥΜΙΟΣ»,  και των Αρματωμένων του Λαογραφικού Συλλόγου Ευηνοχωρίου «ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ», με παραδοσιακές φορεσιές και άρματα.        
 •     Κατάθεση στεφάνων – Ενός λεπτού σιγή – Εθνικός Ύμνος – Πέρας Τελετής.
             Ο Πρόεδρος                                         Η Γενική Γραμματέας
        Αντύπας Γεώργιος                                    Παπαγεωργάκη Ρένα
       (Αντιστράτηγος ε.α.)

 
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
ΤΡΙΤΗ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017
 
Ανοιχτή επιστολή απ' τον πρώην Δήμαρχο Μεσολογγίου κ. Πάνο Κατσούλη
στάλθηκε στην ιστοσελίδα του Ευηνοχωρίου σχετικά με δραστηριότητες
που αφορούν άμεσα την περιοχή του χωριού μας...
Σας την παραθέτω αυτούσια προς ανάγνωση και βεβαια προς σχολιασμό....
Προς το παρών δεν είμαι σε θέση να προσθέσω προσωπικό μου σχόλιο
λόγω της άγνοιάς μου με το αντικείμενο και της επικινδυνότητας
ή μη των δραστηριοτήτων αυτών...
Καλό όμως είναι να έχουμε γνώση και πληροφόρηση επ' αυτών των θεμάτων
γιατί μας αφορούν άμεσα...

                                                                      ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
  Νέο έγκλημα στη λιμνοθάλασσα με απρόβλεπτες επιπτώσεις στον κάμπο του Ευηνοχωρίου!
     Στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο (23/02/2017), καταθέσαμε πρόταση όπως ΑΜΕΣΑ συζητηθεί ένα μείζον - περιβαλλοντικά και παραγωγικά - ζήτημα για την περιοχή μας.
   Πρόκειται για τη λειτουργία ΤΕΣΣΑΡΩΝ (4) «ΜΟΝΑΔΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΒΙΟΡΕΥΣΤΑ», συνολικής ισχύος 900 K We, 0,6 M We, 0,9 M We, 0,72 M We αντιστοίχως η κάθε μία. Πρόκειται για μονάδες παραγωγής ΒΙΟΑΕΡΙΟΥ από επεξεργασία ΤΗΓΑΝΕΛΑΙΩΝ. Θα λειτουργήσουν εντός των ορίων του Δήμου μας, οι δυο εξ αυτών στη θέση «Γύρα Μακρή» και οι άλλες δυο στη θέση «Παλαιοκαμάρες» κοντά στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ, καταλαμβάνοντας συνολική έκταση εμβαδού 166,179,92 m2.
  Και οι 4 μονάδες θα λειτουργήσουν ΕΝΤΟΣ του ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΩΝ Μεσολογγίου – Αιτωλικού (ΠΠ2), σε ΓΕΙΤΝΙΑΣΗ με την ΠΦ1 του Εθνικού Πάρκου, σε περιοχή ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΡΑΜΣΑΡ - η οποία ως δια μαγείας έχει εξαφανιστεί απ’ όλες τις εγκρίσεις περιβαλλοντικών όρων - και σε περιοχή που χαρακτηρίζεται ως ζώνη ΥΨΗΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ.
  Στις 11 Αυγούστου 2016 εγκρίθηκαν και οι τελευταίοι περιβαλλοντικοί όροι από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδος – Ιονίων Νήσων, ενώ στις 8 Οκτωβρίου η Διεύθυνση Δόμησης του δήμου μας ενέκρινε τις σχετικές άδειες δόμησης. Η κατασκευή τους προχωρά τάχιστα και στα «μουλωχτά», δίχως να έχει γίνει αυτό αντιληπτό από την τοπική κοινωνία, ακόμη δε και από τους περισσότερους από εμάς που την εκπροσωπούμε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Προφανώς είμαστε «αμελητέα ποσότητα», ούτε καν κομπάρσοι στον τόπο μας, αλλά και κάποιοι φοβούνται πως η δημοσιότητα θα τους χαλάσει τα σχέδια.
  Πλήθος ερωτηματικών αναδεικνύονται από απλή ανάγνωση των εγγράφων που έχουμε στη διάθεση μας, εκτός βεβαίως εκείνων που σχετίζονται με το περιεχόμενο της λειτουργίας αυτών των μονάδων και με τα οποία θα ασχοληθούμε στο τέλος του κειμένου. Τα πιο σημαντικά από αυτά:
1ο) Ενώ και οι 4 μονάδες βρίσκονται εντός των ορίων του Εθνικού Πάρκου και σε γειτνίαση με την ΠΦ1 αυτού, όπως αναφέρεται στις σχετικές εγκρίσεις, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΖΗΤΗΘΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, ο οποίος είναι ο μόνος αρμόδιος φορέας για τη διοίκηση και διαχείριση του Εθνικού Πάρκου και παρακάμφθηκε.
2ο) Ενώ και οι 4 μονάδες βρίσκονται εντός των ορίων του ΔΗΜΟΥ ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΕΩΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΖΗΤΗΘΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ, παρ’ όλο που όπως φανερώνεται από τα έγγραφα, ο δήμος ήταν ενήμερος!
3ο) Ενώ και οι 4 μονάδες είναι προς κατασκευή σε ΖΩΝΗ ΥΨΗΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ, έχουν λάβει εγκρίσεις που δεν είναι επιτρεπτές από το νόμο (άρθρα 9 και 7 του Ν. 3851/2010), αφού είναι δεδομένο ΠΩΣ ΘΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΑΛΛΟΙΩΣΟΥΝ ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΜΕΝΗΣ ΓΗΣ.
4ο) Ενώ και οι 4 μονάδες είναι προς κατασκευή σε περιοχή που λόγω του χαρακτήρα της (ΖΥΓΠ), υφίστανται σημαντικά αρδευτικά δίκτυα, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΖΗΤΗΘΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΤΟΕΒ των περιοχών αυτών και ενώ καταγράφεται η διέλευση βαρέων οχημάτων που θα δημιουργήσουν προβλήματα στο αγροτικό δίκτυο και στα δίκτυα άρδευσης. Όπως έχουν παντελή έλλειψη ενημέρωσης οι ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΛΙΕΩΝ της περιοχής και ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ (ΕΑΣ).
5ο) Ενώ και οι 4 μονάδες χαρακτηρίζονται ως “Χαμηλής Όχλησης”, δεν έχουν αναζητηθεί - ΕΝΩ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ - και δεν αναφέρονται στις ΜΠΕ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ, ιδίως ως προς τη ΘΕΣΗ, σε αντίθεση με τα αναφερόμενα στο ΝΟΜΟ (άρθρο 11, του 4014/2011 (Α 209). Απεναντίας επιλέχθηκαν όμοροι χώροι με τη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού, οι οποίοι αποτελούν και τόπους – εδάφη παραγωγής ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, όπως περιβόλια πορτοκαλιών, λεμονιών, χωράφια τριφυλλιού, καθώς και κτηνοτροφικών μονάδων.
  Και όλα τα παραπάνω έχουν εξελιχθεί, ενώ στις ίδιες τις εγκρίσεις περιβαλλοντικών όρων γίνεται σαφής αναφορά για “ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΩΝ”, για “ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΑ ΟΡΥΚΤΕΛΑΙΑ”, για “ ΤΥΧΟΝ ΔΙΑΡΡΟΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ή ΕΛΑΙΩΝ με συνέπεια ΚΙΝΔΥΝΟ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΩΝ ΣΤΡΩΜΑΤΩΝ ΕΔΑΦΟΥΣ ή ΑΠΟΡΡΟΩΝ ΕΜΒΡΥΩΝ”, για “ ΚΑΥΣΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ” κ.α.
  Σημειώνουμε δε ότι και σε άλλες περιοχές της χώρας από το 2014 και μετά ( 9 Μονάδες στην Κρήτη, 6 Μονάδες στο Μαρκόπουλο Αττικής, Ρόδος, Θεσσαλονίκη), που ακολουθήθηκαν αντίστοιχές “υπόγειες” διαδικασίες, εκδηλώθηκαν δικαιολογημένες αντιδράσεις δήμων, φορέων και πολιτών και οι περισσότερες από αυτές ακυρώθηκαν. Διπλανή περίπτωση σε εμάς, η κατασκευή αντίστοιχου ΕΝΟΣ εργοστάσιου βιοαερίου στη Χρυσοβίτσα του γειτονικού μας δήμου Ξηρομέρου, όπου με απόφαση του τότε υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη ακυρώθηκε η έγκριση του μετά από προσφυγή του Δήμου, του “Συνδέσμου Χρυσοβιτσάνων Ξηρομέρου τα Κόραντα” και πολιτών.
  Όσον αφορά την παραγωγή βιοαερίου των παραπάνω μονάδων, η διεθνής και ελλαδική επιστημονική πρακτική και εμπειρία φανερώνει πως πρόκειται για εξαιρετικά ρυπογόνες μονάδες με μεταφερόμενη πρώτη ύλη (βιομηχανικά και οικιακά τηγανέλαια, ληγμένα έλαια κ.α.), η οποία αφού αποθηκευτεί θα αντλείται και θα τροφοδοτεί μεγάλες ηλεκτρογεννήτριες με τροποποιημένους πετρελαιοκινητήρες ειδικής κατασκευής προς αεριοποίηση, δηλαδή ΚΑΥΣΗ, αφού προηγουμένως και σύμφωνα με σχετική οδηγία της Ε.Ε., το βιοντίζελ πρέπει να αναμιγνύεται με το πετρέλαιο κίνησης σε αναλογία 2% ώστε να παραχθεί ηλεκτρική ενέργεια.
  Ειδικά τα τηγανέλαια χαρακτηρίζονται διεθνώς ως “ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΕΙΔΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΟΥΣ”. Είναι όμως φθηνότερα ως πρώτη ύλη, με αποτέλεσμα να αυξάνει το κέρδος της ιδιωτικής εταιρείας και γι' αυτό προτιμούνται. Οι μονάδες που χρησιμοποιούν αυτή την πρώτη ύλη, έχουν μεγάλο όγκο αποβλήτων. Σύμφωνα με το ΤΕΕ Μαγνησίας, για αντίστοιχη μονάδα ισχύος 1MW στο Βόλο, τα απόβλητα της μονάδας είναι 1 τόνος στερεά/ημέρα και περιέχουν τοξικές ουσίες ακρυλαμίδιο, και βαρέα μέταλλα (κάδμιο, μόλυβδο, αρσενικό, υδράργυρο). Επομένως δεν μπορούν να διατίθενται στο ΧΥΤΑ, προτού υποστούν κατάλληλη επεξεργασία. Από ποιούς; που; Όσο για τα ρευστά απόβλητα, θα υπάρχει βιολογικός καθαρισμός κάθε μονάδας; Απεναντίας αν επιλέγονταν ως πρώτη ύλη τα υπολείμματα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, όπως καλαμιές, φύλλα, κλαδιά κ.α., η ανακύκλωση τους θα είχε χρησιμότητα και για τον αγροτικό χώρο.
  Η συνολική εισαγόμενη και μεταφερόμενη πρώτη ύλη και για τις 4 μονάδες, σύμφωνα με τις εγκρίσεις, ανέρχεται ετησίως σε 6.619 tn, ενώ αυτές θα λειτουργούν αυτοματοποιημένα, ακόμη και εξ αποστάσεως, 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο.  Είναι μονάδες με υψηλή επιδότηση και μεγάλη τιμή πώλησης της κιλοβατώρας, είτε στη ΔΕΗ είτε στους ιδιώτες, οι οποίοι έχουν εισέλθει τελευταία στο χώρο της ενέργειας. Ουσιαστικά οι 4 μονάδες αποτελούν ΜΙΑ, όμως για λόγους πιο εύκολης αδειοδότησης εμφανίζονται ως διαφορετικές. Το αυτό έπραξαν και σε άλλες περιοχές.
  Επειδή χρονικά βρισκόμαστε δυστυχώς «στο και πέντε» και ήδη:
   Ξεκίνησαν εργασίες οικοδόμησης στην περιοχή, καθώς και η σύνδεση τους με το δίκτυο της ΔΕΗ.
   Άνοιξε η όρεξη και άλλων «επενδυτών». Οι αιτήσεις υπερβαίνουν τις ΔΕΚΑ για ανάλογες μονάδες από το Γαλατά μέχρι τα όρια της Κλείσοβας. ΑΝ ΑΜΕΣΑ ΔΕΝ ΑΚΥΡΩΘΟΥΝ ΟΙ ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ ΘΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΟΥΜΕ ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΕ «ΘΡΙΑΣΙΟ ΠΕΔΙΟ».
   Δεν αναμένουμε ουσιαστική και άμεση αντίδραση από το Δήμο Μεσολογγίου.
Πρέπει άμεσα, αν είναι εφικτό εντός της εβδομάδας, από όλους όσοι αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα της κατάστασης (φορείς και πολίτες), χωρίς καθυστερήσεις και ατέρμονες συζητήσεις,

Γι’ αυτό επικοινωνήστε άμεσα, ώστε να συντονίσουμε τις ενέργειες μας !
 

Μεσολόγγι 28/2/2017
Κατσούλης Παναγιώτης – Δημοτικός Σύμβουλος, Πρώην Δήμαρχος Μεσολογγίου
Καρατσόλης Παντελής – Δημοτικός Σύμβουλος Μεσολογγίου

Κυτάγιας Κώστας – Τοπικός Σύμβουλος Τ.Κ. Ευηνοχωρίου
 

        ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
 Βουλευτές Νομού
 Ορνιθολογική Εταιρεία
 ECO News
 Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Λιμνοθαλασσών
 Επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων
 Τοπικό Συμβούλιο Ευηνοχωρίου
 ΤΟΕΒ Μεσολογγίου & Ευηνοχωρίου
 Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεσολογγίου (ΕΑΣ)
 Σωματεία Αλιέων
 Εργατικό Κέντρο Μεσολογγίου
 Εμποροβιομηχανικό Σύλλογο Μεσολογγίου
 Δικηγορικό Σύλλογο Μεσολογγίου
 Πολιτιστικούς Συλλόγους Ευηνοχωρίου

 
 
 
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
 
 
ΔΕΥΤΕΡΑ 1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016
 
 
 
6ος ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ ΕΥΗΝΟΧΩΡΙΟΥ
   Ο ποδηλατικός γύρος  Ευηνοχωρίου «γεννήθηκε» το έτος 2010 από την ιδέα ενός ανθρώπου, ο οποίος ένιωσε την ανάγκη να καθιερωθεί ως θεσμός, μια βόλτα με το ποδήλατο απολαμβάνοντας τις ομορφιές της φύσης του χωριού μας. Ο θεσμός αυτός θα πραγματοποιηθεί για έκτη χρονιά μετά από παύση ενός χρόνου. Η απουσία από την εκδήλωση του εμπνευστή της ιδέας Κώστα Δ. Ξηρού, ο οποίος μας άφησε πολύ νωρίς θα είναι αισθητή.
  Με πρωτοβουλία του τελευταίου επαγγελματικού συνεργάτη, την επιθυμία της οικογένειάς του αλλά και πολλών συγχωριανών μας, την Κυριακή 7 Αυγούστου 2016 και ώρα 10:00 π.μ., θα πραγματοποιηθεί ο 6ος ποδηλατικός γύρος Ευηνοχωρίου, προς τιμήν του ανθρώπου ο οποίος του έδωσε «σάρκα και οστά» .
  Αφετηρία και τερματισμός θα είναι ο Ι.Ν. Αγίου Χαραλάμπους και όπως και τις προηγούμενες χρονιές κατά μήκος της διαδρομής θα υπάρχουν κιόσκια με νερά για τους ποδηλάτες που θα προσφέρουν εθελοντικά οι σύλλογοι Αρχαία Καλυδώνα, Άγιος Ιωάννης, Κοίμηση της Θεοτόκου και Ιππικός Όμιλος. Στην εκδήλωση θα  δοθούν αναμνηστικά καπέλα και έπαθλα όπως γινόταν και τις προηγούμενες χρονιές.
   
   
  * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
  ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΜΑΪΟΥ 2016
   
   
  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
   
  Η ΔΕΥΑΜ
  μας ενημερώνει πως θα υπάρξει διακοπή υδροδότησης
  στο Ευηνοχώρι αύριο Πέμπτη 26 Μαΐου 2016
  και από ώρα 08:00 το πρωί έως 13:00 το μεσημέρι
  λόγω απαραιτήτων εργασιών στο δίκτυο.
   
   
  * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
   
  ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΜΑΪΟΥ 2016
   
   
  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
     Το Σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ διοργανώνει ειδική εκδήλωση για το Θέατρο της αρχαίας Καλυδώνας με τίτλο ¨ΚΡΥΜΜΕΝΑ ΚΟΧΥΛΙΑ : ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΛΥΔΩΝΟΣ¨ την Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016 στις 19:00 μμ στο Μέγαρο Μουσικής  Αθηνών (αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος).
    Η Τοπική Κοινότητα Ευηνοχωρίου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο ¨ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΛΥΔΩΝΑ¨ και τον Λαογραφικό Σύλλογο ¨ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ¨,  μας προσκαλούν να παρευρεθούμε σ’ αυτή την σημαντική εκδήλωση για τον τόπο μας.
     Για τον σκοπό αυτόν θα υπάρξει λεωφορείο με ώρα αναχώρησης 13:30 μμ απ’ το Ευηνοχώρι.
     Τιμή εισητηρίου 12 ευρώ
     Κρατήσεις θέσεων έως Κυριακή 29 Μαΐου 2016
     Τηλέφωνα επικοινωνίας : 26310-39204, 6937420419, 6934852635 & 6948211528
   
    ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ : Το Ευηνοχώρι πρέπει να δώσει δυναμική παρουσία στην εκδήλωση αυτή που είναι σημαντικότατη για τον τόπο μας τόσο για την ιστορία του όσο και για την πορεία του στο μέλλον…
     Είναι χρέος μας να στηρίξουμε με την παρουσία μας αυτή την εκδήλωση…
   
  η επίσημη ανακοίνωση απ' το ΔΙΑΖΩΜΑ :
   
    Το «ΔΙΑΖΩΜΑ» και το Megaron Plus, στο πλαίσιο της δυναμικής τους συνεργασίας, η οποία ξεκίνησε το 2012, διοργανώνουν μια νέα και τελευταία  - για τον χειμερινό κύκλο του έτους 2016- συζήτηση με θέμα: «ΚΡΥΜΜΕΝΑ ΚΟΧΥΛΙΑ: ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΛΥΔΩΝΟΣ».
    Η συνεργασία αυτή κορυφώνεται με την παρουσίαση ενός κρυμμένου, αλλά πολύ όμορφου μνημείου της Αιτωλοακαρνανίας,  του αρχαίου θεάτρου της Καλυδώνος.    
     Στην παραπάνω εκδήλωση θα συμμετέχουν και οι τοπικοί σύλλογοι, οι οποίοι μετά το πέρας της θα προσφέρουν σε όλους τους παρευρισκόμενους τοπικά εδέσματα, δίνοντας έτσι έναν πανηγυρικό χαρακτήρα στην εκδήλωση.
    Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016 και ώρα 19:00 μ.μ. στην Αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα).
   
  Ομιλητές και θέματα της διάλεξης:
  • Ολυμπία Βικάτου, Δρ. αρχαιολόγος, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, με θέμα: «Το θέατρο της  Καλυδώνος».
  • Νίκος Χατζηδάκης, αρχιτέκτων – μηχανικός, με θέμα: «Μελέτη αποκατάστασης και ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου της Καλυδώνος».
  • Τη συζήτηση θα συντονίζει ο κ. Σταύρος Μπένος, πρόεδρος σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ».
   
   
  * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
   
   
  ΤΡΙΤΗ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016
   
   
  αναδημοσίευση από εφημερίδα ΑΙΧΜΗ
   
  Τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στο Μεσολόγγι καταλαμβάνουν αύριο οι αγρότες
   
     Συνάδελφε αγρότη, ο κόμπος της αγανάκτησης έφτασε στο χτένι της οργής. Πρέπει να βάλουμε τέλος στον εμπαιγμό της κυβέρνησης και του κ. Αποστόλου, που επιμένει να μας αντιμετωπίζει ως πολίτες β’ κατηγορίας.
     Την Τετάρτη 23 Μαρτίου καταλαμβάνουμε τα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στο Μεσολόγγι, σε συντονισμό με τους συναδέλφους από όλη την Ελλάδα και απαιτούμε να γίνουν οι πληρωμές όλων των οφειλόμενων ΕΔΩ και ΤΩΡΑ.
     Πρώτη φορά στα χρονικά που η Ενιαία Ενίσχυση του προηγούμενου έτους δεν έχει πληρωθεί, όπως επίσης τα αγροπεριβαλλοντικά και άλλες οφειλές, Τα σοβαρά προβλήματα των παραγωγών παραμένουν άλυτα! Πρέπει να καταλάβουν ότι οι οικονομικές αντοχές μας εξαντλήθηκαν. Και πως αν δεν γίνουν οι πληρωμές άμεσα, η παραγωγή που ήδη καταρρέει θα σβήσει.
     Πόσο ακόμα θα περιμένουμε από τους Κυβερνώντες να σταθούν στο ύψος των απαιτήσεων της κοινωνίας;
     Δεν πρόκειται να παραδώσουμε τα «όπλα». Ο αγώνας συνεχίζεται!
   
  Προσυγκέντρωση στις 10.30 το πρωί στον Κήπο των Ηρώων.
   
  ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
  «Μπλόκο Κεφαλόβρυσου»
   
   
  * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
   
   
  ΤΡΙΤΗ 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016

   
     Το Ευηνοχώρι θα συμμετέχει στις καρναβαλικές εκδηλώσεις του Μεσολογγίου με το γκρουπ  ¨mpochoristas¨.
    Και φέτος οι Καρναβαλικές και Αποκριάτικες εκδηλώσεις στο Μεσολόγγι αναμένονται πως θα έχουν ιδιαίτερη επιτυχία χάρη στο μεράκι και την αγάπη των διοργανωτών.
     Το γκρουπ του Ευηνοχωρίου όπως πάντα, είναι υπό την αιγίδα του Λαογραφικού Συλλόγου ¨ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ¨ και καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους και ενδιαφερόμενες κάθε ηλικίας να δηλώσουν συμμετοχή για ένα υπέροχο καρναβαλικό γλέντι τις ημέρες των αποκριών.
    Θα συμμετέχουμε δε τόσο στην νυχτερινή "περατζάδα" του Σαββάτου όσο και στην μεγάλη καρναβαλική παρέλαση της Κυριακής των Αποκριών με το δικό μας ¨άρμα¨ , ανάλογο του θέματος που ήδη έχει επιλεχθεί απ’ τους υπεύθυνους του γκρουπ.
    Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να επικοινωνήσει στα τηλέφωνα 26310-39219 και 6977628838 για περισσότερες πληροφορίες αλλά και δήλωση συμμετοχής.
   Ήδη έχει δημιουργηθεί σχετική ομάδα στο facebook απ' όπου θα υπάρχει συνεχής ροή ενημερώσεων των μελών της ομάδας με το ονομα "mpochoristas"
  Χορηγός επικοινωνίας το www.evinochori.gr
   
  οι φώτος που ακολουθούν είναι από προηγούμενη συμμετοχή του Ευηνοχωρίου
  στο Μεσολογγίτικο Καρναβάλι
   
   
   
   
   
   
   
   
   
  * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
   
   
  ΤΡΙΤΗ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015
  Εορταστική Βραδιά απ’ τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου – Νηπιαγωγείου Ευηνοχωρίου…
     Τα μέλη του δραστήριου αυτού Μποχωρίτικου Συλλόγου, διοργανώνουν την επόμενη βραδιά των Χριστουγέννων (Σάββατο 26 Δεκεμβρίου), μια γιορταστική ατμόσφαιρα για μικρούς και μεγάλους στο κέντρο ΜΙΜΙΖΑ στο Κρυονέρι με πολύ χορό, κέφι, καλό φαγητό και πλούσια δώρα…
  Τιμή πρόσκλησης ενηλίκων με πλήρες γεύμα 13€.
  Τιμή πρόσκλησης παιδική με πλήρες γεύμα 6€.
  Τους μικρούς φίλους θα τους διασκεδάσει η Βαλεντίνα Κλοουνίτσα.
     Όλοι να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα του Συλλόγου δίνοντας ένα ξεχωριστό χρώμα στις φετεινές μας Χριστουγεννιάτικες Γιορτές, ένα χρώμα που το έχουμε όλοι μας ανάγκη…
   
   
   
  * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
   
  ΔΕΥΤΕΡΑ 2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015
   
   
  ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
  ΝΟΜΟΣ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ
  ΔΗΜΟΣ Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ                                   ΕΥΗΝΟΧΩΡΙ 02/11/2015
  ΤΟΠ. ΚΟΙΝ. ΕΥΗΝΟΧΩΡΙΟΥ                                   ΑΡ. ΠΡΩΤ. : 203
  ΕΥΗΝΟΧΩΡΙ
  ΤΗΛ.: 26310-39204
  ΦΑΞ : 26310-38383
   
                                                                          ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
   
       Σας ανακοινώνουμε πως οι κάτοικοι της Τοπικής Κοινότητας Ευηνοχωρίου , συνταξιούχοι του ΟΓΑ , τρίτεκνοι - πολύτεκνοι , άτομα με αναπηρία άνω του 67% , μακροχρόνια άνεργοι και άλλες κατηγορίες που δικαιούνται την προμήθεια για καυσόξυλα ατομικών αναγκών έτους 2014 μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους με τα δικαιολογητικά το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015.
       Πέραν της προθεσμίας αυτής δεν θα γίνονται δεκτές αιτήσεις για καυσόξυλα.
   
  Ε.Δ.
   
  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
   
  Νικόλαος Ψεύτης
   
   
   
  * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
   
  ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015
   
   
  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
  Ο Ιππικός Όμιλος Ευηνοχωρίου και φέτος θα πραγματοποιήσει τις καθιερωμένες
  πλέον Ιπποδρομίες στις 14 Αυγούστου 2015 στην πίστα του ιππικού ομίλου στον ποταμό
  Εύηνο ώρα 19:00. Mετά το τέλος των ιπποδρομιών θα ακολουθήσει επίδειξη ανδαλουσιανών 
  αλόγων στον κεντρικό δρόμο μπροστά στην πλατεία “Οδυσσέας Ελύτης”, η οποία θα
  πλαισιωθεί από μουσικά, χορευτικά και άλλα δρώμενα.
  Στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας να γίνουν οι εκδηλώσεις αυτές θεσμός για την πολιτιστική δραστηριότητα του χωριού μας, πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι θα προσφέρουμε και αυτή τη
  χρονιά στους συγχωριανούς μας αλλά και στους επισκέπτες του χωριού μας
  μια εκδήλωση όμορφη και διαφορετική.
  Σας περιμένουμε όλους εκεί!
  Με εκτίμηση
  Το Δ.Σ του Ιππικού Ομίλου Ευηνοχωρίου
   
   
  * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

  ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
  Για πρώτη φορά η "Συνάντηση Παραδοσιακών Χορευτικών Τμημάτων" που διοργανώνεται για 8η συνεχόμενη χρονιά στο Ευηνοχώρι σήμερα Σάββατο 1η Αυγούστου 2015 απ’ τον Λαογραφικό Σύλλογο Ευηνοχωρίου ¨ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ¨ ,
  θα μεταδοθεί διαδικτυακά
  σε παγκόσμια ζωντανή αναμετάδοση
  απ’ το Nafpaktia News , καθώς επίσης θα μεταδοθούν και αποσπάσματα στο τοπικό τηλεοπτικό κανάλι ΙΟΝΙΟΝ TV.
  Απόψε στις 21:00 μμ ώρα Ελλάδας πατήστε ΕΔΩ :  και συνδεθείτε να δείτε ζωντανά την υπέροχη αυτή γιορτή της Δημοτικής μας Παράδοσης απ’ την πλατεία Ευηνοχωρίου…
   
   
  * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015
  ΕΥΗΝΟΧΩΡΙ
  ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2015
             
   Με δυό εκδηλώσεις θα κλείσει ο Ιούνιος στο Ευηνοχώρι...
     Την Κυριακή 28 Ιουνίου 2015 ο Πολιτιστικός Σύλλογος "ΑΡΧΑΙΑ ΚΑΛΥΔΩΝΑ" διοργανώνει την καθιερωμένη εκδήλωση απονομής αριστείων των μαθητών του χωριού μας στην πλατεία του Παλιού Σταθμού στις 20:30 μμ με την παρουσία χορευτικών τμημάτων.
     Την επόμενη ημέρα , Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015 στις 21:30 μμ ο Λαογραφικός Σύλλογος Ευηνοχωρίου "ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ" , σε συνεργασία με τον Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου , το Πνευματικό Κέντρο και την ιστοσελίδα www.evinochori.gr , διοργανώνει την εκδήλωση "Παράδοση Χωρίς Σύνορα" στην πλατεία "Κώστας Νιαβής" στα πλαίσια των καλοκαιρινών του εκδηλώσεων "ΚΑΛΥΔΏΝΕΙΑ 2015", φιλοξενώντας χορευτικά τμήματα από Λιθουανία και Παλαιστίνη σε μια ανταλλαγή εθίμων και παραδόσεων....
     Στην εκδήλωση θα συμμετέχει και το ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΕΥΗΝΟΧΩΡΙΟΥ του Λαογραφικού Συλλόγου "ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ" όπου θα δώσει το χρώμα της Ελληνικής παράδοσης , σ αυτή την εκδήλωση η οποία θα συνεχιστεί με χορούς απ' όλους τους παρευρισκόμενους...
     Όλοι να είμαστε στις εκδηλώσεις των Συλλόγων στηρίζοντας αυτές τους τις προσπάθειες προβολής του τόπου μας....
   
   
   
  * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
   
  ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015
   
  ομορφαίνει ακόμη περισσότερο το Ευηνοχώρι μας με το νέο cafe - bar που άνοιξε η συγχωριανή μας Κυριακούλα Μακρή , δίνοντας τη δική της πινελιά στο χώρο της, όπου μπορούμε να απολαύσουμε το καφεδάκι μας σ' ένα υπέροχο περιβάλλον ή να περάσουμε όμορφες στιγμές με ποτάκια...
  Πρόκειται για το "MontaZ" , λίγα μόνο μέτρα απ' την πλατεία του Παλιού Σταθμού , που θα αποτελέσει ένα ακόμη σημείο αναφοράς για όλους μας...
  καλές δουλειές Κυριακούλα....
   
    
   
   
   
   
   
  * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
   
   
   ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014
  Ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου & Νηπιαγωγείου Ευηνοχωρίου ,
  καλεί όλους τους γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου του χωριού μας
  στη Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Σχολείο Ευηνοχωρίου
  την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014 και ώρα 07:00 το απόγευμα ,
  προκειμένου να συζητηθούν και να βρεθούν λύσεις σε πολύ σημαντικά θέματα , με κυριότερο την διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας των μαθητών – παιδιών μας μετά τα πρόσφατα και καθημερινώς επαναλαμβανόμενα κρούσματα ενδοσχολικής βίας.
  Σας περιμένουμε όλους ανεξαιρέτως , καθώς όλοι οφείλουμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας ως γονείς…
  Εκ του Συλλόγου
  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ :Νίκος Ψεύτης
  Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ : Γονή Αθανασία
   
   
   
  * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
   
   
  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014
   Μια "Λαϊκή Βραδιά" ετοιμάζει ο Άκης Φονταλής
  το Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014
  στο
  "ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ"
  με λαϊκή ορχήστρα που την πλαισιώνουν ο μαέστρος Κώστας Χατζάρας με το μπουζούκι του
  και στο τραγούδι οι Λίτσα Δημητριάδη με την Μάγδα Λιάπη
  σε ένα όμορφο πρόγραμμα που όλοι θα διασκεδάσουμε...
  Μια καλή ευκαιρία ξεκούρασης και χαλάρωσης με διασκέδαση...
  και βέβαια θα πάμε....
   
   
  * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
   
   
  ΠΕΜΠΤΗ 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

     Ο Λαογραφικός Σύλλογος Ευηνοχωρίου ¨ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ¨ σε συνεργασία με το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου , στα πλαίσια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων ενημερώνει πως για 3η χρονιά κατόπιν συνεννόησης με τους υπευθύνους του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου θα διεξαχθούν σεμινάρια στο Ευηνοχώρι στα κάτωθι προγράμματα :
  • Επεξεργασία Κειμένου – Διαδίκτυο (υπολογιστές 50 ώρες)
  • Ιταλική γλώσσα (50 ώρες)
  • Διαμόρφωση και διακόσμηση εσωτερικών χώρων (25 ώρες)
  • Αγωγή Υγείας – Πρώτες Βοήθειες  (25 ώρες)
  • Λαογραφία – Παραδοσιακός Πολιτισμός (25 ώρες)
  Ακόμη δε , υπάρχει η δυνατότητα και για άλλα δύο προγράμματα ήτοι:
  • Αγροτική επιχειρηματικότητα – Αγροτικών Προϊόντων
  • Επαγγελματική ενεργοποίηση ανέργων γυναικών
     Παραλαβή αιτήσεων συμμετοχής για το Ευηνοχώρι στο γραφείο του Λαογραφικού Συλλόγου Ευηνοχωρίου ¨ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ¨ και πληροφορίες στα τηλέφωνα 26310-39219 και 6977628838 , καθώς επίσης και στο  Κέντρο Διά  Βίου Μάθησης του Δήμου  Ι.Π. Μεσολογγίου στη  διεύθυνση:  Φάβρου 3  , τηλ. 2631055386.
     Η συμμετοχή είναι δωρεάν και τα μαθήματα αρχίζουν λίαν συντόμως…..
   
   
   
   
  * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
   
   ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2014
   
  Η Ακαδημία Ευηνοχωρίου ανέλαβε φέτος να διοργανώσει το Πανηγύρι του Σταυρού στο Ευηνοχώρι το Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014 στην πλατεία του Παλιού Σταθμού....
  Στο πανηγύρι θα υπάρχει λαϊκοδημοτική ορχήστρα , νόστιμοι μεζέδες και βέβαια πολύς χορός και γλέντι....
  Όλοι να είμαστε εκεί για ακόμη μια υπέροχη Μποχωρίτικη βραδιά....
   
   
  * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
   
   ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  Ο Ιππικός Όμιλος Ευηνοχωρίου , συνεχίζοντας την προσφορά του στα αθλητικά και πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής , στα πλαίσια μιας προσπάθειας που τείνει να γίνει θεσμός , διοργανώνει και φέτος στις 14 Αυγούστου 2014 , αμέσως μετά τις καθιερωμένες ιπποδρομίες που θα ξεκινήσουν στις 19:00 μμ στην Ιπποδρομιακή Πίστα Ευηνοχωρίου , μια φαντασμαγορική φιέστα που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Οδυσσέας Ελύτης Ευηνοχωρίου στις 21:00 μμ και θα περιλαμβάνει εντυπωσιακή παρέλαση ανδαλουσιανών αλόγων , θεαματικό χορό φλαμένγκο και πλούσιο θέαμα.

  Εκ του Ιππικού Ομίλου Ευηνοχωρίου

  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

  Δημήτρης Παλασκώνης

   
   
  * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
   
  ΠΕΜΠΤΗ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014
   
  5ος Ποδηλατικός Γύρος Ευηνοχωρίου
  Την Κυριακή 27 Ιουλίου 2014 η Ακαδημία Ευηνοχωρίου και ο υπεύθυνος αυτής Κώστας Ξηρός διοργανώνουν τον 5ο Ποδηλατικό Γύρο Ευηνοχωρίου , μια διοργάνωση που έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα στο χωριό μας με αρκετές εκατοντάδες συμμετεχόντων κάθε φύλου και ηλικίας…
  Η εκκίνηση έχει καθορισθεί για τις 10:00 το πρωί απ’ τις εγκαταστάσεις της Ακαδημίας Ευηνοχωρίου και θα υπάρχουν αρκετές …δροσιστικές στάσεις στην όλη διαδρομή.
  Όλοι οι λάτρες του ποδηλάτου να είμαστε εκεί για την καθιερωμένη χαλαρωτική ποδηλατοβόλτα στο Ευηνοχώρι…
   
   
  * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
   
  ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014
   είπαμε το νερό ...νεράκι!!!
  Μεγάλο πρόβλημα τις τελευταίες ημέρες στο Ευηνοχώρι με τις συχνότατες διακοπές του νερού...
  Πολλές φορές οι διακοπές αυτές είναι και 12ωρες και απροειδοποίητες με αποτέλεσμα να λέμε το νερό ...νεράκι!!!!
  Σε επικοινωνία του evinochori.gr με τον Πρόεδρο Ευηνοχωρίου Νίκο Ψεύτη , μας ενημέρωσε πως οι διακοπές αυτές οφείλονταν σε ηλεκτρική βλάβη στον πίνακα του αντλιοστασίου και αυτή τη στιγμή συνεργείο της ΔΕΥΑΜ μαζί με τον Πρόεδρο του Ευηνοχωρίου επιδιορθώνουν την βλάβη...
  Ας ελπίσουμε πως δεν θα μας πάει έτσι όλο το καλοκαίρι...
   
   
  * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
   
   
  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
     Μεγάλη εκδήλωση στο Ευηνοχώρι με Ιπποδρομίες αλλά και επιδείξεις καθαρόαιμων Ανδαλουσιανών ίππων επ' ευκαιρία της γιορτής της Πρωτομαγιάς...
     Την Κυριακή 4 Μαΐου 2014 , ο Ιππικός Όμιλος Ευηνοχωρίου διοργανώνει ιππικούς αγώνες στην πίστα ιπποδρομιών στο Ευηνοχώρι στις 18:00 μμ.
     Στη συνέχεια ακολουθεί η μεγάλη επίδειξη από καθαρόαιμους Ισπανικούς ίππους που θα γίνει μέσα στο Ευηνοχώρι στον κεντρικό δρόμο , με τους αναβάτες τους να μας δείχνουν όλη την ομορφιά των εκπαιδευμένων ίππων τους...
    Την επίδειξη των ίππων διοργανώνει ο Ιππικός Όμιλος Ευηνοχωρίου σε συνεργασία με τον Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου και το Πνευματικό Κέντρο , καθώς επίσης και με τον Λαογραφικό Σύλλογο Ευηνοχωρίου "ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ" και βέβαια με την στήριξη επιχειρήσεων και καταστημάτων Ευηνοχωρίου.
     Στην επίδειξη των Ισπανικών ίππων συμμετέχει το team του Γιάννη Παρρά , και οι ίπποι των Λατζόπουλου Φάνη και Βασιλείου Γιάννη...
      Ώρα έναρξης της παρουσίασης 19:30 μ.μ.
  Όλοι να είμαστε εκεί...
   
   
  * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
   ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

     Ξεκινά το σεμινάριο για Τοπική Ιστορία που πραγματοποιεί το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Ι.Π. Μεσολογγίου…
    Το σεμινάριο ξεκινάει την Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014 , και με τις προσπάθειες του Λαογραφικού Συλλόγου Ευηνοχωρίου ¨ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ¨ και του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Δημοτικού & Νηπιαγωγείου Ευηνοχωρίου , τα μαθήματα θα γίνονται στο Ευηνοχώρι…
    Οι ώρες του σεμιναρίου θα είναι κάθε Δευτέρα και Τετάρτη από 17:00 έως 19:00 και θα είναι διάρκειας 25 ωρών.
    Εκπαιδευτής θα είναι ο κ. Σταθέλος Ανδρέας και θα γίνεται στην αίθουσα συνεδριάσεων της Κοινότητας Ευηνοχωρίου.
    Επίσης , σας ενημερώνουμε πως σε λίγες ημέρες ξεκινά και το σεμινάριο Επεξεργασίας Κειμένου & Διαδίκτυο, που θα γίνει και αυτό στο Ευηνοχώρι και θα ενημερωθείτε εγκαίρως για την ημερομηνία έναρξής του.
  Υπεύθυνη σεμιναρίων είναι η συγχωριανή μας Κα Πέπη Κωνσταντακοπούλου
   
   
  * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
   ΠΕΜΠΤΗ 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014
  Συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον και ανταπόκριση το έργο που παράγει ομάδα συγχωριανών μας χαρακτηριζόμενη ως "Ομάδα Αλληλοβοήθειας" (δείτε ΕΔΩ)και με την συμπαράσταση του Τοπικού Συμβουλίου Ευηνοχωρίου , συγκεντρώνοντας αρκετά τρόφιμα τον μήνα που μας πέρασε , όπου και τα διέθεσε σε συνανθρώπους μας που είχαν ανάγκη στήριξης...
  Η Ομάδα Αλληλοβοήθειας εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:
   
      Αγαπητοί συγχωριανοί
  ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑ!
  ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΥΓΕΙΑ, ΕΥΤΥΧΙΑ & ΓΑΛΗΝΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ.
     Το 2014 ας είναι χρόνος δημιουργικός & ουσιαστικός. Ας αντλήσουμε τη δύναμη που ο καθένας μας κρύβει μέσα του και να είστε σίγουροι πως όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε.
      Θα θέλαμε καταρχάς να σας ευχαριστήσουμε από την καρδιά μας, για την ανταπόκρισή σας στο κάλεσμά μας, που αφορούσε τη συγκέντρωση τροφίμων για την ανακούφιση των συνανθρώπων μας που περνάνε δύσκολα.
     Πραγματικά ήταν συγκινητική η συμμετοχή όλων, καθώς και καταστηματαρχών του χωριού, του Μεσολογγίου και του Αγρινίου, που πρόσφεραν απλόχερα τη  βοήθειά τους.
    Επίσης θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους μαθητές του Γυμνασίου & του Λυκείου, αφενός για την προσφορά τους σε τρόφιμα, αλλά και για τη διανομή έντυπου υλικού σε όλους τους κατοίκους, προκειμένου να ενημερωθούν για την προσπάθειά μας.
     Τα τρόφιμα που συγκεντρώθηκαν μοιράστηκαν, όπου κρίθηκε αναγκαίο. Θεωρούμε πολύ σημαντικό να σας μεταβιβάσουμε τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη όσων εσείς συμπαρασταθήκατε και σταθήκατε στο πλευρό τους. 
      Θέλουμε να σας ενημερώσουμε πως η προσπάθειά μας συνεχίζεται συγκεντρώνοντας όχι μόνο τροφίμα αλλά και φάρμακα κάθε Σάββατο από τις 15.30 έως 16.30 στο κοινοτικό κατάστημα του χωριού.
     H συγκέντρωση ρούχων δεν είναι δυνατή καθώς δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές.
     Ξέρουμε, οι μέρες που ζούμε είναι δύσκολες.
     Ας διαθέσουμε έστω και τα ελάχιστα από το υστέρημά μας, το χρόνο μας & τη σκέψη μας.
     Σίγουρα αξίζει τον κόπο!
   
    H ΟΜΑΔΑ ΑΛΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ       και ο     ΠΡΟΕΔΡΟΣ Τ.Σ. ΕΥΗΝΟΧΩΡΙΟΥ Νίκος Ψεύτης

                                              


   
  * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013
   

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
  Ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ευηνοχωρίου καλεί τους μικρούς μαθητές του νηπιαγωγείου και του δημοτικού σχολείου, καθώς και τους μικρότερους φίλους μας, στην
  εορταστική προβολή της χριστουγεννιάτικης ταινίας
  "Το Πολικό Εξπρές"
  το Σάββατο 21-12-2013 στο Δημοτικό Σχολείο Ευηνοχωρίου, ώρα 4 το απόγευμα.

  Σας περιμένουμε όλους!!!

  Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά!!!
   
   
   
  * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
   
   ΤΡΙΤΗ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013
   
       Ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ευηνοχωρίου κ. Νίκος Ψεύτης, μας ενημερώνει πως ξεκινάει ο Προληπτικός Δωρεάν έλεγχος μαστογραφίας σε γυναίκες από 40 έως και 69 ετών.
      Η παραπάνω εξέταση θα πραγματοποιηθεί σε ογκολογικό εργαστήριο στην Αθήνα, και η μεταφορά των ενδιαφερομένων θα γίνει δωρεάν με λεωφορείο.
       Επίσης μπορούν να συμμετάσχουν και όσες γυναίκες δεν είναι ασφαλισμένες σε κάποιο ταμείο.
  Για συμμετοχή μπορείτε να επικοινωνείτε με το τηλέφωνο της Κοινότητας Ευηνοχωρίου : 26310-39204 καθημερινώς και από 07:00 πμ έως 14:00 μμ.
   
   
  * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
   
  ΣΑΒΒΑΤΟ 23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013
   ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
  ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ & ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ
  ΕΥΗΝΟΧΩΡΙΟΥ
  Την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου και ώρα 5 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων  στο Δημοτικό Σχολείο Ευηνοχωρίου, στην οποία είναι απαραίτητη η παρουσία όλων των γονιών, για να συζητηθούν δύο πολύ σημαντικά θέματα, καθώς και ό,τι άλλο απασχολεί τους γονείς- μέλη μας:
  1) Ζήτημα συμμετοχής στην υπό σύσταση Ένωση Συλλόγων Γονέων &Κηδεμόνων Δήμου Ι.Π.Μεσολογγίου,
  2)  Οργάνωση διαδικαστικών θεμάτων για την Χριστουγεννιάτικη Γιορτή.
  Σας περιμένουμε όλους
   
   
  * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
  ΠΕΜΠΤΗ 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

   
  Και στο Ευηνοχώρι γίνεται μια προσπάθεια ανθρωπιάς , στήριξης και βοήθειας
  για τον συνάνθρωπό μας...
      Την Κυριακή λοιπόν 3 Νοεμβρίου 2013 στο Διοικητήριο Ευηνοχωρίου και από ώρα 10:00 πμ έως 14:00 μμ συγκεντρώνουμε τρόφιμα για να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε κάθε συνάνθρωπό μας που χρήζει βοηθείας...
      Τα τρόφιμα αυτά θα ενισχύσουν το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου που λειτουργεί με μεγάλο κοινωνικό έργο τα τελευταία 2 χρόνια  
                                         (δείτε ΕΔΩ , όπου και ο Λαογραφικός Σύλλογος Ευηνοχωρίου
  "ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ" ήταν εμπράκτως παρών) , με την στήριξη της Ι. Μητρόπολης Αιτωλίας & Ακαρνανίας , φροντίζοντας τις αδύναμες οικογένειες του Δήμου μας....
     Τα τρόφιμα που θα συγκεντρωθούν απ' τους συγχωριανούς μας θα πρέπει να είναι στερεά τρόφιμα και μακράς διαρκείας , (όσπρια , ζυμαρικά κλπ) και βέβαια όχι γαλακτομικά και κρεατικά.
  Οι ενδιαφερόμενοι επίσης , οποιαδήποτε ώρα και μέχρι την Κυριακή μπορούν να παραδίδουν τα τρόφιμα και στον Λαογραφικό Σύλλογο Ευηνοχωρίου "ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ" όπου βοηθά και στηρίζει πάντα κάθε ανάλογη δραστηριότητα (πληροφορίες στο τηλφ. 26310-39219)
   
  ΟΛΟΙ ΝΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΟΥΜΕ Σ' ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
   
  μέλη του Λαογραφικού Συλλόγου Ευηνοχωρίου "ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ" με τον
  Δήμαρχο Ι.Π.Μεσολογγίου κ. Πάνο Κατσούλη
  και τον πολιτευτή κ. Νίκο Καραπάνο
  στα εγκαίνεια του Κοινωνικού Παντοπωλείου Μεσολογγίου

   
   
  * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
   
  ΤΕΤΑΡΤΗ 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013
  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
     Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου 7/θ Δημοτικού Σχολείου- Νηπιαγωγείου Ευηνοχωρίου  ζητά τη συνδρομή όλων των κατοίκων του Ευηνοχωρίου στην ανάδειξη και τον εξοπλισμό της Βιβλιοθήκης του χωριού μας, που στεγάζεται στην Κοινότητα Ευηνοχωρίου με την προσφορά:
  • βιβλίων κάθε είδους (παιδικά, λογοτεχνικά, ιστορικά κ.α.) καθώς και εκπαιδευτικών βοηθμάτων για όλες τις τάξεις του Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου,
  • γραφικής ύλης και λοιπών αναλωσίμων που θα απαιτηθούν για την λειτουργία της,
  • εκπαιδευτικών και άλλων παιχνιδιών και κατασκευών για όλες τις ηλικίες ώστε να απασχολούνται εποικοδομητικά και παιδιά προσχολικής ηλικίας στο χώρο της βιβλιοθήκης
  • τραπεζιών και καθισμάτων, γραφείων, βιβλιοθηκών και ραφιών, μαξιλαριών- πουφ, μοκετών, πινάκων φελλού και στολισμού,
  ώστε τελικά ο χώρος να εξοπλιστεί ικανοποιητικά και να λειτουργήσει ως τόπος πνευματικής ανύψωσης και εποικοδομητικών συναντήσεων και δραστηριοτήτων για όλα τα παιδιά του χωριού μας, όλων των ηλικιών και φυσικά και για όλους τους ενήλικες, στην στήριξη των οποίων προσβλέπουμε για την πραγματοποίηση αυτής της δράσης, προς όφελος του χωριού μας και της ευρύτερης περιοχής.
  ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ
  Τηλεφ.Επικοινωνίας:
  ΨΕΥΤΗΣ ΝΙΚΟΣ          6937420419
  ΓΟΝΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ       6979941397
  ΚΑΤΣΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΑ  6972340568
  ΚΑΜΠΑ  ΡΟΥΛΑ          6977183236
  ΝΤΕΚΑ ΡΕΝΑ                6972374625

   
   
  * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
  ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013
      Το Γυμνάσιο Ευηνοχωρίου και ο Λαογραφικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσολογγίου στα πλαίσια των Γιορτών Εξόδου διοργανώνουν την Τρίτη 23 Απριλίου 2013 στις 7:30 μμ στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο , εκδήλωση αφιερωμένη στην 187η επέτειο της Ηρωικής Εξόδου των Ελευθέρων Πολιορκημένων.
       Η εκδήλωση είναι θεατρική παράσταση με θέμα ¨Οι Γελεκτζήδες¨
  Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:
  Χαιρετισμός από
  ·         Διευθυντή Γυμνασίου Ευηνοχωρίου κ. Γεωργίου Γεώργιο
  ·         Πρόεδρο Λαογραφικού & Πολιτιστικού Συλλόγου Μεσολογγίου
             κ. Σιάσο Χρήστο
  ·         Πρόεδρο Πνευματικού Κέντρου κ. Καβάγια Αριστείδη
  ·         Σχολικό Σύμβουλο κ. Μπερερή Διονύση
     Έναρξη θεατρικής παράστασης
       Την θεατρική διασκευή του έργου ανέλαβε η Φιλόλογος Κα Μπάρλα Παρασκευή , την μουσική επένδυση η Κα Αλεξανδροπούλου Μαρία και την σκηνογραφία η Κα Φραγκούλη Ιουλία.
      Την θεατρική παράσταση την ανεβάζουν οι μαθητές του Γυμνασίου Ευηνοχωρίου.
     Όλοι να είμαστε εκεί να χειροκροτήσουμε την προσπάθεια των παιδιών και των Δασκάλων τους…
   
   
   
  * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

   ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012
    άμεση η απάντηση του ΑγρινιοCulture στο δημοσίευμά μας όπου σχολιάσαμε την ανάρτησή του σχετικά με την πλατεία στο Ευηνοχώρι...
    Ο υπεύθυνος του blog μας έστειλε επώνυμα την παρακάτω επιστολή:
   
  Επιτρέψτε μας να σας διευκρινίσουμε κάποια πράγματα γιατί νομίζω ότι κακώς κρίνετε το δημοσίευμά μας περίεργο. Το δημοσίευμα μεταφέρει δυο πράγματα που είναι απολύτως αληθή και εξακριβωμένα.
   
  Πρώτον ότι ο δήμος Μεσολογγίου προχώρησε στην ανακατασκευή χωρίς να έχει άδεια από τον ΟΣΕ, αν θέλουμε να έχουμε κράτος και πιστεύω πως συμφωνείτε με αυτό θα πρέπει να τηρούνται οι νόμοι. Εδώ λοιπόν έχουμε να κάνουμε καταφανέστατα με μια παρανομία. Είναι αυτονόητο βέβαια πως πρέπει να έχουμε κράτος δικαίου άρα θα πρέπει το κράτος να σέβεται τα χρήματα των φορολογουμένων και να μην αφήνει επενδύσεις μισοτελειωμένες. Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα αυτό πάντα είναι ζητούμενο.  Δεύτερον είναι απόλυτα εξακριβωμένη η πληροφορία ότι  το Β΄ τμήμα γραμμής και ο υπεύθυνος μηχανικός γραμμής του ΟΣΕ στην Πάτρα είναι ενήμερος μετά από καταγγελίες πολιτών. Το τι θα πράξει ο ΟΣΕ από εδώ και πέρα μετά τις καταγγελίες, δεν το ξέρω…
   
  Συμφωνούμε απόλυτα ότι έτσι όπως έχουν κυλήσει τα πράγματα η γραμμή δεν προσφέρει τίποτα, ενώ η πλατεία προσφέρει κάτι ! Και αυτό επιτρέψτε μου να σας πω ότι ισχύει και για το Ευηνοχώρι και για το Μεσολόγγι και για το Αιτωλικό και για το Αγρίνιο και για κάθε χωριό από το οποίο περνά η γραμμή. Όμως η σκληρή πραγματικότητα δεν πρέπει να μας κάνει σε καμία περίπτωση να παραβλέπουμε ότι άλλη είναι η προοπτική μια σιδηροδρομικής γραμμής και άλλη μιας πλατείας. Το γεγονός ότι -όπως είναι τα πράγματα τώρα- η πλατεία προσφέρει κάτι, δεν πρέπει να μας κάνει να σταματήσουμε να διεκδικούμε την επαναλειτουργία της γραμμής και σε καμία περίπτωση να παραβλέπουμε τις προοπτικές της γραμμής. Προσωπικά αν θέλετε  πιστεύω πως αυτή η γραμμή είναι η γραμμή που μπορεί να ενώσει την περιοχή του Μεσολογγίου και του Αγρινίου, γιατί είναι προς το συμφέρον και το δύο να λειτουργήσει. Και όσο η γραμμή θα μας ενώνει θα μπορούμε να αμβλύνουμε τους τοπικισμούς που υπάρχουν εκατέρωθεν και που τόσο μας έχουν στοιχίσει.
   
  Τα του κράτους τα ξέρουμε όλοι μας… Σύντομα όμως βάσει οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Ελλάδα θα αναγκαστεί να απελευθερώσει το σιδηρόδρομο, και τότε επειδή έχει γίνει μελέτη βιωσιμότητας της γραμμής –από ιδιώτη συγκοινωνιολόγο – υπάρχει η πιθανότητα να ενδιαφερθούν ιδιώτες και να εκμεταλλευτούν το γεγονός ότι η γραμμή διέρχεται από τόσους αρχαιολογικούς χώρους και σε απόσταση αναπνοή από 3 αρχαία Θέατρα. Το κράτος και οι Βερελήδες του δεν πρόκειται να λειτουργήσουν τη γραμμή, η μόνη δυνατότητα είναι αυτή των ιδιωτών, αλλά για να έχουμε αυτή τη δυνατότητα θα πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει γραμμή και να μην την καταστρέφουμε… Γι’ αυτό ναι στην πλατεία αλλά όχι πάνω στις ράγες!!! Σημειωτέον ότι στο Ευηνοχώρι η ζημιά στη γραμμή είναι μικρή, σας θυμίζω τη πολύ μεγάλη ζημιά που έχει προξενήσει στη γραμμή κοντά στη Σταμνά η εταιρεία που κατασκεύασε την παράκαμψη Αγρινίου – Ιόνια Οδός .
   
  Θα μπορούσα να σας παραθέσω αρκετά δημοσιεύματά μας -από την εποχή που το agrinioculture ήταν ένα απλό blog- που κατηγορούσαν ευθέως τις προεκλογικές βόλτες του κ. Βερελή, αλλά αυτό θα ήταν περιαυτολογία για εμάς. Εξάλλου πλέον έχουμε βαρεθεί να ασχολούμαστε με τις πολιτικάντικες πρακτικές, προτιμότερο είναι να ψάχνουμε να βρούμε τρόπους να δημιουργήσουμε κάτι ωφέλιμο για τις κοινωνίες μας πατώντας πάνω σε ό,τι  άφησαν πίσω τους (σ.σ. σ/δ γραμμές)  οι πολιτικάντικες πρακτικές. Για να πάμε μπροστά είμαστε αναγκασμένοι ως κοινωνίες σε ό,τι απομεινάρια και ό,τι μισοτελειωμένα έργα άφησε πίσω της η συμμορία των Βερελήδων να χτίσουμε το μέλλον μας.
   
  Το δημοσίευμά μας δεν στρέφεται κατά των Μποχωριτών, που χωρίς να γνωρίζω λεπτομέρειες υποθέτω πως κάτοικοι και φορείς θέλουν την επαναλειτουργία της γραμμής, στρέφεται κατά του δήμου Μεσολογγίου και κυρίως κατά της όλης κατάστασης έτσι όπως έχει δημιουργηθεί η κατάσταση τα τελευταία 10 περίπου χρόνια. Νομίζω ότι το σχόλιό σας μας αδικεί , ελπίζω μετά από αυτές τις εξηγήσει να καταλάβατε τις προθέσεις μας. Είναι αντιδεοντολογικό να σας ζητήσω να αποσύρετε το σχόλιό σας, σας ζητώ όμως να δημοσιεύσετε αυτή τη επιστολή.
   
  Με φιλικούς χαιρετισμούς
  Προς τις ιστοσελίδες του Ευηνοχωρίου και τους Μποχωρίτες αναγνώστες τους
  Για το AγρίνιοCulture.gr
  Ο αρχισυντάκτης
  Παπαδάκης Δημήτρης
  να ευχαριστήσω τον κ. Παπαδάκη για την ευθύτητα της απάντησής του , καθώς επίσης και για το ύφος αυτής , κάτι που τον τιμά ιδιαίτερα...
  Θα ήθελα όμως να προσθέσω ορισμένα πράγματα που ίσως δεν είναι γνωστά:
  1. ο Δήμαρχος σε ενημέρωση φορέων του χωριού μας (ήμουν παρών) επεσήμανε πως είναι ενήμερος ο ΟΣΕ για τις παρεμβάσεις που έγιναν στον συγκεκριμένο χώρο και έχει την άδειά του γι αυτές , μιας και δεν καταστρέφει τις ράγες αλλά απλά τις σκεπάζει.
   2. καταγγελίες πιθανώς να έγιναν , αλλά από ανθρώπους που ίσως έχουν κάποια συμφέροντα στους εκεί χώρους και δεν ενθουσιάστηκαν με την προοπτική πως ανέλαβε εκεί ο Δήμος πλέον , γιατί δεν νομίζω να υπάρχουν κάποιοι άλλοι που να μην θέλουν την αναβάθμηση του εκεί χώρου.
  3. η ύπαρξη μιας σιδηροδρομικής γραμμής έχουσας το πλάτος της υπάρχουσας φαντάζωμαι πως το ξέρετε κι εσείς ο ίδιος πως δεν είναι ούτε κατα διάννοια λειτουργική μιας και όλοι οι συρμοί πλέον κατασκευάζονται σε διαφορετικά πλέον πλαφόν (και μην φαντασθείτε πως είμαι γνώστης των σιδηροδρομικών θεμάτων , απλά άκουσα κάποιους που έχουν ασχοληθεί με σιδηροδρόμους).
  4.  η όλη μέχρι τώρα λειτουργία και υπευθυνότητα του κράτους ως προς τέτοιου είδους έργα , δεν νομίζω να πείσει κανέναν μας πως πρόκειται στα σοβαρά να υλοποιήσει ένα τέτοιο εργο , μην έχοντας καμιά απολύτως υποδομή ούτε καν για να το ξεκινήσει. Γιατί , μην κρυβώμαστε , για να ξεκινήσει ένα τέτοιο έργο πρέπει να ξηλωθεί όλο το μέχρι τώρα κατασκεύασμα του συμπατριώτη μας Βερελή.
  5. "Περίεργο" χαρακτήρισα το δημοσίευμα λόγω της χρονικής στιγμής που έγινε μιας και εφ' όσον έχει ήδη περάσει 6μηνο απ' την δημοσίευση του έργου (Νοέμβριος 2011) και δεν ασχολήθηκε κανείς αρνητικά γι' αυτό , αλλά και για τις ίσως επικείμενες εκλογές του Οκτωβρίου που πιθανώς θα υποστούμε...  
    Σαφώς και δεν είμαι αρνητικός στο να γίνει κάτι ακόμη περισσότερο -και πόσο μάλιστα ένας σιδηροδρομικός άξονας Δυτικής Ελλάδας- , όμως είμαι αρκετά υποψιασμένος και καχύποπτος για την ποιότητα , τον στόχο και την λειτουργικότητα αυτού με την "συνέπεια" του υπάρχοντος πολιτικού μας συστήματος των τελευταίων 10ετιών... 
    Γι' αυτό λοιπόν ας λειτουργεί ο χώρος ως πλατεία δίνοντας ζωή στο χωριό μας και όταν έρθει ο καιρός που θα μπορέσει να γίνει ένα τέτοιο έργο με την σοβαρότητα που του αρμόζει , ε τότε πιστεύω πως μπορεί να βρεθεί και να δοθεί μια υπεύθυνη και γενικώς αποδεκτή λύση....
  με εκτίμηση
  Δασκαλάκης Πάνος
   
   
  * * * * * * 
  αναδημοσίευση - απάντηση σε δημοσίευμα αγρινιώτικου blog που δόθηκε απ' την
  προσωπική σελίδα f/b του διαχειριστή του evinochori.gr {δείτε ΕΔΩ και τα σχόλια της
  Τετάρτης 22 Αυγούστου 2012}.
     καλα μας τα λενε οι φιλοι απο Αγρινιο μερια...
  ξεχασαν ομως να μας πουν ορισμενα πραγματακια και τα θυμηθηκαν τυχαια (?) ισως τωρα...
    1. η "γραμμη" Αγρινιο - Κρυονερι , με τι σκοπο εγινε και πότε ...επαναλειτουργησε και τι προσφερε στο κρατος ολο αυτο το εργο?
    2. τι προσέφερε στο Ευηνοχωρι αυτο το ...μεγαλεπιβολο εργο του Βερελή περα απο σπαταλη χρηματων του δημοσιου κουρμπανα που τωρα κληθηκαμε και πληρωνουμε ολοι μας αυτα που ΔΕΝ φαγαμε μαζι?
  3. τι προσεφερε στο Ευηνοχωρι το εκτρωμα με τις εγκατελλειμενες ραγες και τα παραπετα στο κεντρο του χωριου?
  4. για ποια αναπτυξη μιλα την στιγμη που το βαγονι που ηρθε αρον αρον προεκλογικα στο Μποχωρι δεν ....χωραγε να περασει απ τη γεφυρα????
  5. οσον αφορα την αδυναμια συντηρησης του Δημου εναντι της πλατειας Νιαβη , σ αυτο το σημειο εχει απολυτο δικιο ο συντακτης του κειμενου (αν και δεν νομιζω πως ειναι αδυναμια του Δημου αλλα εργο των ανθρωπων που δυστυχως εχουμε εκλεξει και που ακομη πιο δυστυχως ειναι και απ το χωριο μας -ανεξαρτητου συνδιασμου ή αν εκλεχθηκαν ή οχι- γιατι ειναι οι ιδιοι που εχουν βαλει ορια και συνορα αναμεσα στους δυο συνοικισμούς στο Ευηνοχωρι ΚΑΙ Σ ΑΥΤΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΦΘΑΛΜΟΦΑΝΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΒΟΛΤΑ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ οπου φαινεται η γενικη εγκαταλειψη ΕΙΔΙΚΑ ΤΟΥ ΠΑΛΙΟΥ ΧΩΡΙΟΥ)
  6. ο αγαπητος συντακτης προφανως δεν εχει ερθει βραδακι στο Ευηνοχωρι να δει με τα ματια του το αποτελεσμα της αναβαθμισης του χωρου του ΟΣΕ σε πλατεια , σαν δει τα δεκαδες παιδια που παιζουν ισως τοτε νοιωσει την λεξη "αναπτυξη" σε ολο της το μεγαλειο , γιατι ΑΣΦΑΛΩΣ και πολυ καλα εκανε ο Δημος και αναμορφωσε τον εκει χωρο...
  Τέλος , μην και εχουν σκοπό οι ...φωστηρες μας να ξεκινησουν παλι επανακατασκευη της σιδηροδρομικης γραμμης μπας και φαγωθουν ακομη καποια κονδυλια της ΕΟΚ που μειναν ...αφαγωτα απ τους ...εθνοπατερες μας???
  Λέω , ΜΗΠΩΣ?
  Ολα πιθανα με τουτους εδω που μπλεξαμε....
   
   
  * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
  ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012
   
      Ξανάνοιξαν πάλι οι εργασίες ασφαλτόστρωσης στο Ευηνοχώρι ως απάντηση στο προηγούμενο δημοσίευμα της ιστοσελίδας -Πέμπτη 12 Ιουλίου- , (εμ χρειάζεται κι η γκρίνια , όσο κι αν κακοφάνηκε σε μερικούς μιας και το evinochori.gr δεν λειτουργεί με γνώμονα να λιβανίζει κάποιους και να αποκρύπτει εντέχνως και συστηματικώς τα προβλήματα του Ευηνοχωρίου) , με την αποκατάσταση μεγάλων τμημάτων σε ορισμένα σημεία του χωριού μας αλλά και με το πρόχειρο ...μπαλωλόγημα σε κεντρικά σημεία στον κάτω συνοικισμό.
      Σε γενόμενες συζητήσεις μεταξύ Ευηνοχωριτών επικρατούσε η εύλογη απορία του "μόνο στον επάνω συνοικισμό υπήρχε το πρόβλημα στους δρόμους κι έρριξαν σε μεγάλα κομμάτια μέχρι και στους παράδρομους , ενώ τον κάτω συνοικισμό τον απαξίωσαν".
     Δεν μένω όμως σε τέτοιου είδους σχόλια , ότι γίνεται καλό είναι , αρκεί να γίνεται κάτι.
      Βέβαια όλοι βλέπουν και κρίνουν κατάλληλα τα γενόμενα ή μη ...γενόμενα και αποδίδουν συνετά "τα τω καίσαρος" σαν έρχεται η κατάλληλη εποχή των εκλογών....
     Κοντά στα μηχανήματα ήταν ο Πρόεδρος του Ευηνοχωρίου Νίκος Ψεύτης , ο οποίος σε δήλωσή του στην ιστοσελίδα αναφέρθηκε πως "σαφώς υπάρχουν πάμπολλα σημεία στους δρόμους του χωριού μας που χρήζουν άμεσης αποκατάστασης και επισκευής , όμως τα χρήματα είναι περιορισμένα που δώθηκαν και πρέπει να καλυφθούν οι αναγκες σε όλο τον Δήμο , αλλά όμως εντός του 2012 θα υπάρξει και επόμενη εργολαβία όπου και θα γίνει η αποκατάσταση του οδικού δικτύου Ευηνοχωρίου". 

   

   
   
   
  * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
   
  ΠΕΜΠΤΗ 12 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012
        Μα καλά , θα σοβαρευτούμε ποτέ στο Μποχώρι?
    Στάλθηκε απ' τον Δήμο Μεσολογγίου το μερίδιο που αναλογεί στο Ευηνοχώρι (μετά από τόσες γκρίνιες και παρεμβάσεις του evinochori.gr που ΠΑΝΤΑ είναι κοντά στα προβλήματα του χωριού μας και δεν τα κρύβει όπως η γάτα το σκ@τό της) για ασφαλτόστρωση σε δρόμους του χωριού μας (υπεύθυνος Αντιδήμαρχος Δημήτρης Κοταντάκης) και οι μάγκες φρόντισαν να το ρίξουν στις γειτονιές των εκλεκτών του συνδιασμού. 
     Εαν αφαιρέσουμε την άσφαλτο (5 - 6 μέτρα) που ρίχτηκε στις σιδηροδρομικές γραμμές στο φυλάκιο (που ήταν το μόνο σωστό μέρος που έπρεπε να ασφαλτοστρωθεί) από κει και πέρα όλη η υπόλοιπη άσφαλτος ρίχτηκε στον ...γάμο του Καραγκιόζη , με ιδιαίτερη προτίμηση στις γειτονιές των ημετέρων.
    Δεν έχετε δικαίωμα κύριοι να μην ρίξετε ούτε 1 μέτρο άσφαλτο στον κεντρικό δρόμο του Ευηνοχωρίου που είναι σε τρισάθλια κατάσταση και να προτιμήσετε τις γειτονιές σας...
     Ποιοί είστε εσείς κύριοι που με τα λεφτά που ανήκουν στο χωριό ΟΛΟΚΛΗΡΟ φροντίζετε μόνο τις γειτονιές σας και τις γειτονιές των προσωπικών σας ψηφοφόρων?????
       ΝΤΡΟΠΗ...
    Ενημερώθηκε ο Αντιδήμαρχος κ. Κοταντάκης  για το όλο θέμα και περιμένουμε απάντηση...
   
  ως εδώ καλώς , ασφαλώς και έπρεπε να φτιαχθεί ο δρόμος στις σιδηροδρομικές γραμμές...
   
   
  εδώ όμως? είναι ο κεντρικός δρόμος ή γειτονιά κάποιων εκλεκτών?
   
   
  εδώ όμως? είναι τόσης μεγάλης κυκλοφορίας ο δρόμος?
   
   
  εδώ όμως? τόσους πολλούς εξυπηρετεί αυτός ο ...δρόμος?
   
  ΟΡΙΣΤΕ ΚΥΡΙΟΙ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΕΥΗΝΟΧΩΡΙΟΥ
  ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΤΑ ΔΕΙΤΕ:
  είσοδος Ευηνοχωρίου κεντρικός δρόμος
  στο κέντρο του χωριού
  στο κέντρο του χωριού απέναντι από συνεργείο Ξηρού και μπρος από φούρνο Ντέκα - Καρτέρη
  εδώ μάλλον δεν είναι Μποχώρι (με τα κριτήρια των "υπευθύνων" που εμείς εκλεξαμε) θα φροντίσουμε όμως να το μάθουν ολόκληρο το Μποχώρι και όχι μόνο τις γειτονιές τους....
  κεντρικός δρόμος Ευηνοχωρίου (εμ βλέπεις εδώ δεν μένει κανείς ...εκλεκτός υποψήφιος του συνδιασμού)...
   
     Δεν θα σας κουράσω και με άλλες φωτογραφίες , το μήνυμα το πήραν όλοι αυτοί που θέλουν την ψήφο μας ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ δημοτικές εκλογές , για να τακτοποιηθούν οι ίδιοι και τα φιλαράκια τους...
     Είδαμε και απολαύσαμε το πως σκέπτωνται και ποιό είναι το ζητούμενό τους.
     Το θέμα είναι και ο Δήμαρχος και οι Αντιδήμαρχοι να δουν με τι ανθρώπους συνεργάζονται και με τι κριτήρια "δουλεύουν" αυτοί οι άνθρωποι εις βάρος όλου του χωριού μας και εάν δεν υπάρχουν άξιοι να βλέπουν το Ευηνοχώρι σαν ένα χωριό να τους απομακρύνουν...
  Ούτως ή άλλως ζημιά τους κάνουν και παθητικό έχουν...
  ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΠ' ΤΟΥΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ....
   
   
   
   
   
   
  * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
   
  ΤΕΤΑΡΤΗ 4 ΙΟΥΛΙΟΥ
     Μετά την αδυναμία όλων των φορέων του νομού μας να χορηγήσουν ηλεκτρονικό υπολογιστή , εκτυπωτή και σύνδεση στο ίντερνετ στο Περιφερειακό Ιατρείο Ευηνοχωρίου , ώστε να έχει την δυνατότητα η γιατρός μας για ηλεκτρονική συνταγογράφηση (σημειωτέον πως από Δευτέρα 2 Ιουλίου σταμάτησε η χειρόγραφη συνταγογράφηση φαρμάκων σε όλη την επικράτεια με αποτέλεσμα να σταματήσει εντελώς το γράψιμο φαρμάκων σε ασθενείς) , ο Λαογραφικός Σύλλογος Ευηνοχωρίου ¨ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ¨ , πάντα στην πρώτη γραμμή επίλυσης σημαντικών προβλημάτων του τόπου μας ,  ερχόμενος σε επικοινωνία με τον Διευθυντή της ΕΑΣ Μεσολογγίου κ. Κρανιώτη Παντελή , ο οποίος πάντα ευαίσθητος στα προβλήματα του τόπου μας , διέθεσε στο Περιφερειακό Ιατρείο Ευηνοχωρίου όλα τα απαιτούμενα για να λειτουργήσει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση των φαρμάκων.
  Χωρίς …τυμπανοκρουσίες και φωτογραφήσεις , μέλη του Λαογραφικού Συλλόγου Ευηνοχωρίου ¨ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ¨ και η ιατρός του χωριού μας Κα Κοντού Ζωή , την Δευτέρα το πρωί (2/7/2012) παρέλαβαν τα απαραίτητα μηχανήματα απ’ την ΕΑΣ Μεσολογγίου και μέχρι το μεσημέρι της ίδιας ημέρας έγινε όλη η αναγκαία τοποθέτηση και συναρμολόγηση αυτών απ’ τα μέλη του Συλλόγου , με αποτέλεσμα οι κάτοικοι του Ευηνοχωρίου να εξυπηρετούνται πλέον στην συνταγογράφηση των φαρμάκων της.
  Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στον Διευθυντή της ΕΑΣ Μεσολογγίου Μποχωρίτη κ. Κρανιώτη Παντελή , που πάντα δίνει λύσεις στα προβλήματα της περιοχής μας , για την άμεση ανταπόκρισή του , αλλά και στον Λαογραφικό Σύλλογο του χωριού μας που για μια ακόμη φορά απέδειξε πως όταν υπάρχει θέληση και πρωτοβουλία τα πάντα μπορούν να λυθούν και που συνεχίζει ακάθεκτα την θετική του παρουσία και προσφορά στο χωριό μας σε όλους τους τομείς…
   
   
   
   
  * * * * * * * * * * *  * * * * * * * * * * * * * *
   
   
   
      11η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
        ΧΟΡΕΥΤΙΚΩΝ
     ΣΤΟ ΕΥΗΝΟΧΩΡΙ
   
                   * * * *
  ΤΟ ΕΥΗΝΟΧΩΡΙ ΣΤΗΝ ΤV
   
                      * * * 
        ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ
  ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΧΩΡΑΝΕ
   
                    * * *
       8η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
         ΧΟΡΕΥΤΙΚΩΝ
                           * * *
     "ΣΤΑ ΕΙΚΟΝΙΣΜΑΤΑ"
   
                  * * *
  ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
              ΣΕ
    ΑΓΝΩΣΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ

               * * *
  ΤΟ ΕΥΗΝΟΧΩΡΙ   ΣΤΟ
  ΜΕΓΑΡΟ   ΜΟΥΣΙΚΗΣ
   
                    *  *  * 
         ΕΥΗΝΟΧΩΡΙ
   
                     * * *
    ΜΝΗΜΕΣ ΑΗ ΓΙΑΝΝΙΟΥ
   
   
   
   
                   * * *
         ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ Η
    ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΩΡΑ
          
   
  *****