aaa
Δασκαλακης
  Πανος
   2001
μια βόλτα
στο Μποχώρι...
 
           * * *
 
 
 

ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ
    ΕΥΗΝΟΧΩΡΙ
                 *
                *

    * * * * * * * *
 
 
 

 
    ******
ΕΥΗΝΟΧΩΡΙ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
   2017
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
           * * * *
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
     Blogs
 
 
 
 
 
 
 
 
   "ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ"
 
 
 
 
 
ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΑ
       BLOGS
 
 
EnglishFrenchGermanSpainItalianDutchRussianPortugueseJapaneseKoreanArabicChinese Simplified
...και πίσω απ' τις Βαράσοβες και πίσω απ' τους Ζυγούς
           τα μάτια μου τετράψηλες κορφές τα μαγνητίζουν
                 και πέρα απ' τα βαλτόνερα που με λαγοκοιμίζουν
                      τι πολιτείες , τι θάλασσες , που δεν τις βάζει ο νους...
                                                                             Κωστής Παλαμάς 
 
                    
 
   ΑΡΧΙΚΗ      ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΗΝΟΧΩΡΙΟΥ
 
 
 
 
 
ΠΕΜΠΤΗ 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018
 
 
αναδημοσίευση από εφημερίδα ΑΙΧΜΗ
 
Σε κινητοποίηση το Λύκειο και το Γυμνασίου Ευηνοχωρίου
για το θέμα της αναμοριοδότησης
 
   Την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018, ώρα 7.00 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου-Λυκείου Ευηνοχωρίου και έπειτα από πρόσκληση των Συλλόγων Διδασκόντων και των Διευθυντών του Λυκείου και του Γυμνασίου Ευηνοχωρίου, πραγματοποιήθηκε ανοικτή συνέλευση με θέμα την ενημέρωση και τη δραστηριοποίηση για την αποφυγή αρνητικών συνεπειών από την εφαρμογή της απόφασης του Υπουργείου Παιδείας αναφορικά με την αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων.
   Έπειτα από την ενημέρωση που έγινε στους γονείς, ακολούθησε συζήτηση, έγιναν ερωτήσεις και τελικά κατατέθηκαν προτάσεις για τον τρόπο αντίδρασης της τοπικής κοινωνίας στην απόφαση του Υπουργού Παιδείας.
   Ορίστηκε Επιτροπή Αγώνα στη οποία συμμετέχουν οι δύο Διευθυντές των σχολείων, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου καθώς και γονείς μαθητών του Λυκείου και του Γυμνασίου. Αποφασίστηκε η άμεση ενεργοποίηση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Λυκείου και καθορίστηκε η Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 6.00 μ.μ. ως ημέρα των εκλογών.
   Προτάθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο, τα τοπικά Συμβούλια, το Διοικητικό Συμβούλιο της Α’ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας καθώς και τα Διοικητικά Συμβούλια των τοπικών πολιτιστικών φορέων και Συλλόγων να πάρουν αποφάσεις ενάντια στην εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης που υποβαθμίζει και απειλεί την ύπαρξη και λειτουργία των σχολείων Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Ευηνοχωρίου καθώς επίσης να ζητηθεί συνάντηση με όλους τους βουλευτές του νομού Αιτωλοακαρνανίας προς ενημέρωσή τους και κατάθεση ψηφισμάτων διαμαρτυρίας για την απόσυρση της Υπουργικής Απόφασης.
   Τέλος, ορίστηκε νέα συνέλευση για την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 6.00 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου-Λυκείου Ευηνοχωρίου.
Ακολουθεί το ψήφισμα της επιτροπής αγώνα Eυηνοχωρίου:
ενάντια στην εφαρμογή της υπ’αριθμ. πρωτ. 133529/ΓΔ4/7-08-2018 απόφασης του υπουργού Παιδείας για την αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων
   Τον Αύγουστο του 2018 το Υπουργείο Παιδείας με την υπ’αριθμ. πρωτ. 133529/ΓΔ4/7-08-2018 απόφαση άλλαξε τη μοριοδότηση και κατάταξη σε κατηγορίες των σχολικών μονάδων της χώρας. Έτσι, πολλά σχολεία αποχαρακτηρίσθηκαν από δυσπρόσιτα και σε πολλά άλλα μειώθηκαν δραστικά τα μόριά τους. Μόνο στην Αιτωλοακαρνανία, με βάση την αναμοριοδότηση που προέκυψε από την παραπάνω απόφαση, μειώθηκε η μοριοδότηση στα 68 από τα συνολικά 84 σχολεία της, ενώ αποχαρακτηρίσθηκαν από δυσπρόσιτα το Γυμνάσιο Αγίου Βλασσίου, το Γυμνάσιο Κανδήλας, το Γυμνάσιο και Λύκειο Εμπεσού και το ΓΕΛ Μύτικα, παρά τις αντίθετες εισηγήσεις τόσο της τοπικής ΕΛΜΕ όσο και της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού.
   Το Γυμνάσιο και το Γενικό Λύκειο Ευηνοχωρίου κατετάγησαν στην κατηγορία Β αντί της κατηγορίας Δ, με αποτέλεσμα να απειλείται άμεσα η ύπαρξη και λειτουργία τους τα επόμενα χρόνια.
 
  Αγνοήθηκαν τα εξής δεδομένα:
   H Αιτωλοακαρνανία είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση νομός της χώρας, με μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις μεταξύ των πόλεων και των κοινοτήτων. Συγκεκριμένα, τα εν λόγω σχολεία εξυπηρετούν μαθητές που προέρχονται από οικισμούς της ευρύτερης περιοχής ακόμα και σε αποστάσεις ακτίνας 30 χιλιομέτρων, τμήματα των οποίων είναι   διαδρομές   σε μη θεσμοθετημένο οδικό δίκτυο.  
   Έτσι η υποβάθμιση των σχολείων, χωρίς να αξιολογούνται οι ειδικές συνθήκες της περιοχής, θα έχει ως αποτέλεσμα την υπέρμετρη επιβάρυνση των μαθητών, καθώς θα αναγκασθούν να μετακινηθούν σε άλλα σχολεία πιο μακρινά, χάνοντας πολύτιμο χρόνο και υφιστάμενοι ταλαιπωρία και πίεση. Συγχρόνως, οι οικογένειές τους θα επωμιστούν ένα δυσβάστακτο οικονομικό βάρος, εν μέσω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών που ήδη αντιμετωπίζουν, ενώ ταυτόχρονα η τοπική κοινωνία θα απολέσει μία σύγχρονη εκπαιδευτική μονάδα που διαθέτει κτιριακές και υλικοτεχνικές υποδομές με όλες τις προδιαγραφές.
   Τα σχολεία του Λυκείου και Γυμνασίου Ευηνοχωρίου ανήκουν σε τοπική κοινότητα   (Ευηνοχωρίου) και δέχονται μαθητές που προέρχονται από άλλες εννέα τοπικές κοινότητες.
   Ο συνολικός πληθυσμός κατοίκων που εξυπηρετεί είναι 5009, από τους οποίους μόνο οι 1657 ανήκουν στην τοπική ενότητα του Ευηνοχωρίου. Οι υπόλοιποι 3352 ανήκουν διάσπαρτα στις υπόλοιπες 9 τοπικές κοινότητες.
   Η κατηγοριοποίηση των σχολείων του Ευηνοχωρίου στην κατηγορία Β από Δ, αυξάνει τον ελάχιστο αριθμό των μαθητών που απαιτούνται για τον σχηματισμό τμημάτων Ομάδων Προσανατολισμού από τους 13 στους 15 μαθητές, που σε συνδυασμό με το διαρκώς διογκούμενο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, δημιουργεί τεράστιο ζήτημα.
   Με το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, οι ομάδες Προσανατολισμού από τρεις γίνονται τέσσερις, γεγονός που σημαίνει ότι απαιτείται ακόμη μεγαλύτερος αριθμός μαθητών για το σχηματισμό τμημάτων Ομάδων Προσανατολισμού.
   Κατόπιν   αυτών, καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να προβεί στις απαιτούμενες αλλαγές, προκειμένου η υπομοριοδότηση των σχολείων, να αποδεσμευτεί από την αύξηση του κατώτατου   αναγκαίου αριθμού μαθητών για τον σχηματισμό τμήματος ομάδας προσανατολισμού, ώστε να μην υπονομεύεται η βιωσιμότητά τους. Κύριο μέλημα των εκπαιδευτικών των σχολείων μας, του Γυμνασίου και του ΓΕΛ Ευηνοχωρίου, είναι η συνέχιση λειτουργίας τους για λόγους παιδευτικούς, κοινωνικούς και πολιτιστικούς και σε καμία περίπτωση η συγκέντρωση   περισσοτέρων μορίων για εμάς τους ιδίους.
 
  Προτείνουμε λοιπόν:
   η μοριοδότηση των σχολείων (ουσιαστικά δηλαδή των εκπαιδευτικών) να αποσυνδεθεί από την κατάταξή των σχολείων σε κατηγορίες που αφορά την οργάνωση, τη λειτουργία τους και εν τέλει την ύπαρξη και επιβίωσή τους, αφού η κατηγοριοποίηση αυτή είναι που καθορίζει τον ελάχιστο αριθμό μαθητών που απαιτείται για το σχηματισμό τμημάτων Ομάδων Προσανατολισμού.
   Η έγκριση των τμημάτων Ομάδων Προσανατολισμού θα πρέπει να γίνεται χωρίς να απαιτείται ελάχιστος αριθμός μαθητών, καθώς:
   Ο απαιτούμενος αριθμός καθηγητών υπάρχει στα σχολεία μας και δεν επιβαρύνεται η Πολιτεία με πρόσληψη προσωπικού, επιβάρυνση μεγαλύτερη σε περίπτωση μεταφοράς μαθητών σε άλλο σχολείο.
   Είναι αντιπαιδαγωγική η μεταφορά μαθητών σε άλλο σχολείο ύστερα από συνεχή πενταετή τους φοίτηση στο ίδιο σχολικό περιβάλλον,
   Λόγω χωρικών και οικονομικών περιορισμών που δυσχεραίνουν την παρακολούθηση φροντιστηριακών μαθημάτων, η λειτουργία όσο το δυνατόν πιο ολιγομελών τμημάτων θα έχει καλύτερα μαθησιακά αποτελέσματα για τους μαθητές.
Με εκτίμηση
Ο Διευθυντής και ο Σύλλογος Διδασκόντων του Γενικού Λυκείου   Ευηνοχωρίου.
Ο Διευθυντής και ο Σύλλογος Διδασκόντων του Γυμνασίου   Ευηνοχωρίου.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Α’ ΕΛΜΕ Αιτωλοακαρνανίας.
Η επιτροπή αγώνα γονέων, κηδεμόνων, μαθητών και εκπαιδευτικών Ευηνοχωρίου.
 
 
          * * * * * * * * * *      
                                                                                                               
 
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018
 
 
να ευχαριστήσω την εκπαιδευτικό
Κα Βούλα Μπάρλα
για την ενημέρωσή μας
 
ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ
 
   Ο Διευθυντής, ο Σύλλογος Καθηγητών και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ευχαριστούν την κ. Κων/να Πιστιόλη, Μαθηματικό του Γυμνασίου Ευηνοχωρίου για τη   δωρεάν πρόσθετη διδακτική στήριξη που προσέφερε σε μαθητές του σχολείου μας καθ' όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους 2017-2018.
   Η κ. Πιστιόλη αξίξει θερμά συγχαρητήρια για το διδακτικό έργο της στο σχολείο μας. Βρίσκεται δίπλα στους μαθητές και αγόγγυστα προσφέρει τη βοήθειά της σε όλο το μαθητικό πληθυσμό. Ενισχύει τους άριστους μαθητές ανοίγοντάς τους δρόμους, αλλά βρίσκεται κοντά και στους αδύναμους μαθητές, διατεθειμένη πάντοτε να αφιερώσει ακόμη και το ολιγόλεπτο διάλειμμά της για να τους βοηθήσει. Αποτελεί παράδειγμα εκπαιδευτικού άξιου προς μίμηση.
   Της ευχόμαστε ο Θεός να της δίνει δύναμη και να είναι πάντα δραστήρια και δυναμική!
 
ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ : η Κα Πιστιόλη Κωνσταντίνα είναι απ' το Ευηνοχώρι και είναι μια εκπαιδευτικός με πολλές γνώσεις και όρεξη να μεταδώσει αυτές στους μαθητές της. Έχει μια αξιοσέβαστη και ιδιαίτερα αγαπητή σε όλους οικογένεια και διαθέτει χαρακτήρα ιδιαίτερα δυναμικό αλλά και ευαίσθητο, έχοντας πάντα την διάθεση να βοηθάει τον διπλανό της, κάτι που της το αναγνωρίζουν όλοι.
Είναι τιμή μας να είναι στο Γυμνάσιο του Ευηνοχωρίου και βέβαια το Γυμνάσιο και Λύκειο Ευηνοχωρίου είχαν και έχουν πάντα τους καλύτερους εκπαιδευτικούς....
Π.Δ.
 
          * * * * * * * * * *      
                                                                                                               
 
ΣΑΒΒΑΤΟ 19 ΜΑΊΟΥ 2018
 
 
 να ευχαριστήσω την ομαδα
"Οι ρίζες ανοίγουν δρόμους – Roots are routes"
και είμαστε ευγνώμονες γιαόλη την προσφορά τους,
καθώς και το Μουσείο Λόγου & Τέχνης "ΔΙΕΞΟΔΟΣ"
για την φιλοξενία αυτής της δράσης...
 
Οι ρίζες ανοίγουν δρόμους
 
   Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε στο Ιστορικό Μουσείο «Διέξοδος» η τελετή λήξης του προγράμματος «Οι ρίζες ανοίγουν δρόμους – Roots are routes».
   Πρωταγωνιστές της βραδιάς οι συμμετέχοντες όλων των δράσεων! Οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί, ο καραβομαραγκός εξέφρασαν με τον δικό τους τρόπο την εμπειρία τους μέσα από αυτό το όμορφο ταξίδι.
   Πλήθος κόσμου βρέθηκε στον πεζόδρομο μπροστά στο Μουσείο να παρακολουθήσει την ανασκόπηση της πρωτοβουλίας, να πάρει μία γεύση από τα εργαστήρια χαρακτικής και υφαντικής και να δει το ντοκιμαντέρ “Πλεύσεις Ονείρων : κατασκευάζοντας μια γαϊτοπούλα στο Μεσολόγγι” που δημιούργησαν οι μαθητές του Λυκείου Ευηνοχωρίου.
   Μέσα από τα λόγια των παιδιών ζωντάνεψαν έξι μήνες συμμετοχής και δημιουργίας.   
   Οι μικρότεροι μαθητές μας διάβασαν το παραμύθι που έγραψαν από την εμπειρία τους με τους ψαράδες της περιοχής ενώ οι μεγαλύτεροι παρουσίασαν τη γαΐτα που κατασκεύασαν.
    Όλοι μαζί παρακολουθήσαμε το ντοκιμαντέρ των παιδιών για την κατασκευή μιας γαΐτας και για την τέχνη της ναυπηγικής στο Μεσολόγγι.
   Επιστρατεύθηκαν όλες οι αίθουσες της «Διεξόδου» για να χωρέσουν τις δημιουργίες και τα εργαστήρια των μαθητών. Οι παρευρισκόμενοι είχαν τη χαρά να ξεναγηθούν από τα παιδιά και να δημιουργήσουν με τη βοήθειά τους τα δικά τους έργα χαρακτικής και υφαντικής. Τα έργα των παιδιών συνόδευσε μια μοναδική εγκατάσταση του εικαστικού Ηλία Βασιλού.
   Στο τέλος της βραδιάς μικροί και μεγάλοι απόλαυσαν μοναδικά εδέσματα που ετοίμασαν για την εκδήλωση οι σπουδαστές των τμημάτων μαγειρικής τέχνης και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της Επαγγελματικής Σχολής – ΟΑΕΔ Μεσολογγίου.
   Στον πεζόδρομο και στους χώρους του Μουσείου όλοι συζητούσαν για την συνέχιση των δραστηριοτήτων και την επίδραση που είχε το πρόγραμμα σε παιδιά, εκπαιδευτικούς, επαγγελματίες και συνταξιουχους.
   Ήδη σχεδιάζονται τα επόμενα εργαστήρια. Όλες οι πληροφορίες σύντομα εδώ: rootsareroutes.org
   Το πρόγραμμα «Οι ρίζες ανοίγουν δρόμους/Roots are Routes» είναι μέρος τουπρογράμματος START – Create Cultural Change. Το START είναι ένα πρόγραμμα του Robert Bosch Stiftung, που υλοποιείται σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki και την Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων, και υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.
    Το έργο "Οι ρίζες ανοίγουν δρόμους - Roots are Routes" τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
    Συνεργάτες: το Ιστορικό Μουσείο ΔΙΕΞΟΔΟΣ, το Κέντρο και Μουσείο Χαρακτικών Τεχνών ΒΑΣΩ ΚΑΤΡΑΚΗ, το Γενικό Λύκειο Ευηνοχωρίου, το Γυμνάσιο Αιτωλικού, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Μεσολογγίου και το Πνευματικό Κέντρο Ιερής Πόλης Μεσολογγίου.
    Χορηγοί των τελικών εκδηλώσεων: ΤΕΡΝΑ Α.Ε., Car glass, ΚΤΕΛ Αιτωλ/νίας, Επαγγελματική Σχολή ΟΑΕΔ Μεσολογγίου, Λειβαδάς Δημήτρης Εμπορία Νωπών Ψαριών, ΣΤΕΦΟΣ-Αυγοτάραχο, Αντρέας Ματζουράτος-Αλιευτικός Συνεταιρισμός Αναγέννηση.
    Ευχαριστούμε το Ξενοδοχείο Liberty A.E. για την φιλοξενία του συνεργείου της ΕΡΤ3 για τα γυρίσματα της εκπομπής “Τα παιδιά εν τάξει”.
   Μία πολύ δυνατή προσπάθεια 6 μηνών! Τα αποτελέσματα μας ανταμείβουν! Συνεχίζουμε δυναμικά
   Φωτογράφος της εκδήλωσης ήταν ο Σωτήρης Χασιώτης
 
 
οι μαθητές του Λυκείου Ευηνοχωρίου με την γαΐτα
που κατασκεύασαν στο πρόγραμμα με θέμα
το επάγγελμα του καραβομαραγκού και κατασκευής γαΐτας...
 
 
δυό υπέροχοι Άνθρωποι με τεράστια προσφορά στον τόπο μας...
ο ιδρυτής και Πρόεδρος του Μουσείου Λόγου & Τέχνης "ΔΙΕΞΟΔΟΣ" και η η δικηγόρος Όλγα Δασκαλή, υπότροφος του ιδρύματος Robert Bosch Stiftung

 
 
 
η εκπαιδευτικός Κα Δέσποινα Κανελή...
 
 
 
ο υπεύθυνος του Μουσείου "ΔΙΕΞΟΔΟΣ" Γρηγόρης Δουλιώτης
 
 
 
 
 
 
 
 
 
το Λύκειο Ευηνοχωρίου καθώς και το Γυμνάσιο πάντα είχε τους καλύτερους εκπαιδευτικούς, γι αυτό και ξεχωρίζει πάντα η ποιότητά του. Και βέβαια η παράδοση αυτή συνεχίζεται...
ο Διευθυντής Λυκείου Ευηνοχωρίου Νίκος Σταμάτης
 
 
 
 
 
 
 
 
          * * * * * * * * * *      
                                                                                                               
 
ΠΕΜΠΤΗ 17 ΜΑΪΟΥ 2018
 
 
να ευχαριστήσω την εκπαιδευτικό
Κα Βούλα Μπάρλα
για την ενημέρωσή μας
 
Έπαινος στον μαθητή του Γυμνασίου Ευηνοχωρίου
Δημήτρη Μπαλκούρα
   Έπαινο κέρδισε ο μαθητής  της Γ’ τάξης  του Γυμνασίου Ευηνοχωρίου Δημήτριος Μπαλκούρας για τη συμμετοχή του στον 7ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών μικρού μήκους 2017-18 «Cinema….Διάβασες;»
   Τον Διαγωνισμό διοργάνωσαν η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας, η ΕΡΤ ΑΕ (Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση) και η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα – Μορφωτικό Γραφείο –Σπίτι της Κύπρου .
   Υλοποιήθηκε με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, με τη στήριξη του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης και σε συνεργασία με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Νοιάζομαι και Δρω».
   Σκοπός του διαγωνισμού ήταν να δοθεί στους μαθητές η ευκαιρία να εκφραστούν καλλιτεχνικά, να γίνουν δημιουργοί, να εξοικειωθούν με τη «γλώσσα» της κινηματογραφικής αφήγησης και να αποκτήσουν δεξιότητες οπτικοακουστικής αγωγής. Ακόμη να γίνουν κριτές, μελετητές και ερευνητές του περιβάλλοντός τους και να ευαισθητοποιηθούν ως προς την ανάγκη εξασφάλισης όρων αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους τους κατοίκους του πλανήτη.
   Το θέμα της ταινίας μικρού μήκους ήταν ελεύθερη επιλογή των δημιουργών, μαθητών και εκπαιδευτικών.
   Εδώ μπορείτε να δείτε τη συμμετοχή του μαθητή: https://www.youtube.com/watch?v=kdNkYIjxbPM
   Να συγχαρούμε το μαθητή  και να του ευχηθούμε ο Θεός  να τον καθοδηγεί και να του δίνει δύναμη προκειμένου να υλοποιηθούν όλοι οι στόχοι και τα όνειρά του.
 
 
 
* * * * * * * 
 
ΠΕΜΠΤΗ 17 ΜΑΪΟΥ 2018
 
 
Θεματική εβδομάδα στο Γυμνάσιο Ευηνοχωρίου
με πολύτιμους συμπαραστάτες
 
  Το Γυμνάσιο Ευηνοχωρίου επισκέφτηκαν στο πλαίσιο της θεματικής εβδομάδας οι παρακάτω φορείς:
 • ΚΠΕ Μεσολογγίου
 • Εταιρεία Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου Αιτωλοακαρνανίας
 • Σχολικός Σύμβουλος Πληροφορικής Αιτ/νίας
 • «Χαμόγελο του Παιδιού»
 • Κέντρο Πρόληψης εξαρτήσεων «ΟΔΥΣΣΕΑΣ»
 • Τροχαία Μεσολογγίου
 • Πολιτιστικός Σύλλογος «Αρχαία Καλυδώνα» & Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων
 βοηθώντας αποτελεσματικά τη σχολική κοινότητα στην προσπάθεια που καταβάλλει να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές σε θέματα διατροφής , εθισμού, κυκλοφοριακής αγωγής  και έμφυλων ταυτοτήτων.
Συγκεκριμένα τη Δευτέρα 14-5-2018 το σχολείο μας επισκέφτηκε η κ. Γιαννακογιώργου Όλγα, υπεύθυνη του ΚΠΕ Μεσολογγίου, η οποία σχεδίασε και υλοποίησε επιμορφωτικό πρόγραμμα με θέμα «Οικονομική κρίση και διατροφή:τοπικές κοινωνίες, αυτονομία, αυτοδιαχείριση, αυτάρκεια, διατροφική επάρκεια.»  Η κ. Γιαννακογιώργου πέτυχε να περάσει στους μαθητές μηνύματα σημαντικά και να τους ευαισθητοποιήσει σε θέματα διατροφής. Στο τέλος, απάντησε σε ερωτήματα της μαθητιώσας νεολαίας. Την ευχαριστούμε θερμά για την τόσο άμεση και κατατοπιστική ενημέρωση που μας προσέφερε.
     Τη Δευτέρα το απόγευμα (18.30-20.00) το σχολείο μας κάνοντας το άνοιγμα στην κοινωνία οργάνωσε ενημερωτική εκδήλωση για τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών με επίσημο προσκεκλημένο τον Δρ. Παπαδάκη Σπυρίδωνα, Σχολικό Σύμβουλο Πληροφορικής Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας με θέμα:
«Ασφάλεια στο Διαδίκτυο»
Η εισήγηση του Δρ.  Παπαδάκη ήταν κατατοπιστική και ενδιαφέρουσα.
    Την Τρίτη 15-5-2018 από τις 9.00 έως τις 11.00 μαθητές της Α΄ και Γ΄ Γυμνασίου παρακολούθησαν σε παράλληλες συνεδρίες βιωματικά εργαστήρια από το «Χαμόγελο του Παιδιού» και την ψυχολόγο κ. Χαραλαμποπούλου Γεωργία (Α΄ τάξη) και από το Κέντρο Πρόληψης εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας «ΟΔΥΣΣΕΑΣ»(Γ΄ τάξη).
 Η Α΄ Γυμνασίου ενημερώθηκε για τους ασφαλείς τρόπους πλοήγησης στο διαδίκτυο ενώ η Γ΄ Γυμνασίου για τον εθισμό στο διαδίκτυο .
   Τέτοιου είδους ενημερώσεις είναι ουσιαστικές για τους μαθητές και τους βοηθούν να προσανατολίζονται σωστά στο ψηφιακό περιβάλλον και να χρησιμοποιούν σωστά το διαδίκτυο.
     Την ίδια μέρα το σχολείο μας επισκέφτηκε η Τροχαία Μεσολογγίου ,η οποία έδωσε πολύτιμες συμβουλές στους μαθητές για την οδική κυκλοφοριακή ασφάλεια , τις πινακίδες και τη σήμανση.
   Την Τετάρτη 16-5-2018 η κ.  Κατερίνα  Καραϊβάζογλου. Παιδοψυχίατρος, MD, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών, επιστημονική υπεύθυνος Κ.Η. μίλησε στους μαθητές για τον εθισμό και  την εφηβική ηλικία και για τους προστατευτικούς παράγοντες ενάντια στον εθισμό. Κατάφερε με την εισήγησή της να αγγίξει τις ψυχές των μαθητών και να τους ενημερώσει πάνω σε  ένα θέμα που είναι ουσιαστικό για την  ψυχική υγεία τους.
    Την Πέμπτη 17-5-18 ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Αρχαία Καλυδώνα» βρέθηκε κοντά στους μαθητές. Ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Ζαρκάδας Σπύρος αναφέρθηκε στα τοπικά προϊόντα και στις παραδοσιακές συνταγές. Με απλό, άμεσο και εύκολα προσλήψιμο λόγο έκανε αναφορά στους παράγοντες που υποβάθμισαν την ποιότητα ζωής αλλά και στις παραμέτρους που θα τη βελτιώσουν (άσκηση, αθλητισμός, υγιεινή διατροφή...) Παρουσίασε στους μαθητές τα τοπικά προϊόντα (ελαιόλαδο, κρασί, αυγά, μέλι, όσπρια, φρούτα...) και η παρουσίαση έκλεισε με τις γυναίκες του Συλλόγου κ. Ακρίδα Ελένη και κ. Καμπά Σπυριδούλα, οι οποίες πρόσφεραν με αγάπη στους μαθητές παραδοσιακές πίτες και γλυκά,αφού πρώτα τους εξήγησαν με λεπτομέρεια τον τρόπο παρασκευής τους.
  Ευχαριστούμε θερμά τους παραπάνω φορείς και παράγοντες για  το ενδιαφέρον , την αγάπη τους προς τους μαθητές και την ουσιαστική συμπαράστασή τους στην προσπάθειά μας να τους ενημερώσουμε για θέματα που τους απασχολούν.
  Η θεματική εβδομάδα κλείνει στις 18-5-18 με τη διδακτική επίσκεψη του σχολείου μας στην Πάτρα στο οινοποιείο Αχάια Κλάους Achaia Clauss Winery.
   Θα επακολουθήσει εκπαιδευτική περιήγηση με θέμα την ιστορία του κρασιού και τις διαδικασίες παραγωγής του.
 
 
 
 
 
 
          * * * * * * * * * *      
                                                                                                               
 
ΤΡΙΤΗ 15 ΜΑΪΟΥ 2018
 
 
Η ΤΡΟΧΑΙΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ παρέδωσε μαθήματα
κυκλοφοριακής αγωγής στο Γυμνάσιο Ευηνοχωρίου
 
   Το Γυμνάσιο Ευηνοχωρίου επισκέφτηκε στις 15/05/2018 ο Διοικητής της Τροχαίας κ. Καμπάς Νικόλαος και ο Προϊστάμενος κ. Τζουμάνης Απόστολος στο πλαίσιο της θεματικής εβδομάδας προκειμένου να παρουσιάσουν στους μαθητές του σχολείου τους βασικούς κανόνες οδικής κυκλοφορίας και να τους μιλήσουν για τις πινακίδες και τη σήμανση.
   Ο κ. Καμπάς Νικόλαος έκανε μια πρώτη ενημέρωση σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής τονίζοντας ότι υπάρχουν κανόνες που πρέπει να τηρούν τόσο οι οδηγοί όσο και οι πεζοί. Έκανε αναφορά στη χρήση του ποδηλάτου επισημαίνοντας ότι ο οδηγός του έχει τις ίδιες υποχρεώσεις  με τον οδηγό του δικύκλου και τον οδηγό του Ι.Χ. Έχει υποχρέωση να συμμορφώνεται με τον Κ.Ο.Κ., να ελέγχει και να συντηρεί το ποδήλατο. Επεσήμανε επίσης ότι  για την παραβάση ανηλίκων μαθητών την ευθύνη φέρουν και οι γονείς τους.
  Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο κ. Τζουμάνης Απόστολος, ο οποίος τόνισε ότι στην πλειοψηφία των τροχαίων ατυχημάτων τα εμπλεκόμενα άτομα είναι παιδιά. Έδωσε οδηγίες για το πώς πρέπει να χρησιμοποιούν οι μαθητές το ποδήλατο, εξήγησε τι σημαίνουν οι κινήσεις του τροχονόμου και με ποιες κινήσεις οι ποδηλάτες μπορούν να προειδοποιήσουν το όχημα που βρίσκεται πίσω τους  για να στρίψουν ή να σταματήσουν.
   Παρουσιάστηκαν μάλιστα και βίντεο στους μαθητές που κατάφεραν να τους ευαισθητοποιήσουν στο θέμα της κυκλοφοριακής αγωγής. Ακολούθησε συζήτηση και απαντήθηκαν ερωτήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών.
   Ο Διευθυντής, ο Σύλλογος των καθηγητών και οι μαθητές ευχαριστούν θερμά τόσο το Διοικητή όσο και τον Προϊστάμενο της Τροχαίας για την τόσο ενδιαφέρουσα και κατατοπιστική ενημέρωσή τους. Τέτοιες δράσεις είναι ουσιαστικές για τη μαθητιώσα νεολαία , πρέπει να επαναλαμβάνονται, γιατί προλαμβάνονται με αυτό τον τρόπο πολλά τροχαία ατυχήματα.
 
ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ : να ευχαριστήσω την εκπαιδευτικό Κα Μπάρλα Βούλα για την ενημέρωση της ιστοσελίδας και συγχρόνως να υπενθυμίσω τις υπέροχες δράσεις του Γυμνασίου & Λυκείου Ευηνοχωρίου που δικαίως κατατάσσεται στα καλύτερα εκπαιδευτικά συγκροτήματα σε έμψυχο υλικό, τόσο από πλευράς μαθητών όσο και εκπαιδευτικών.....
 
 
 
 
 
 
 
          * * * * * * * * * *      
                                                                                                               
 
ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018
 
να ευχαριστήσω την υπεύθυνη του προγράμματος 
δικηγόρο Κα Όλγα Δασκαλή, υπότροφο του ιδρύματος
Robert Bosch Stiftung και πολύ καλή μας φίλη
για την ενημέρωσή της ιστοσελίδας μας
 
"ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΔΡΟΜΟΥΣ"
 
   Ξέρετε να χαράζετε σε ξύλο ή πέτρα; Έχετε δοκιμάσει ποτέ αργαλειό; Έχετε ψαρέψει με σταφνοκάρι; Η γαΐτα γνωρίζετε πώς κατασκευάζεται;
 
   Η πρωτοβουλία “Οι ρίζες ανοίγουν δρόμους - Roots are Routes” σας καλεί σε δύο ανοιχτές εκδηλώσεις. Ελάτε να ΜΑΘΟΥΜΕ-ΚΑΝΟΝΤΑΣ! Ελάτε να γνωρίσετε την μέθοδο R.a.R για κοινωνική και δια βίου μάθηση με εργαλεία τα χαρακτηριστικά στοιχεία ενός τόπου! 
      Ελάτε να νιώσετε την εμπειρία!
  Την Κυριακή 6 Μαΐου 2018 και ώρα 8.30 μ.μ. στο Αιτωλικό, στον προαύλιο χώρο του Κέντρου και Μουσείου Χαρακτικών Τεχνών Βάσω Κατράκη η πρώτη φάση παρουσίασης.
   Στο Αιτωλικό στα νερά της λιμνοθάλασσας θα εγκαινιάσουμε την γαϊτοπούλα που κατασκεύασαν οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Ευηνοχωρίου με την καθοδήγηση του καραβομαραγκού Αντρέα Βίλλιου και του εικαστικού Βαγγέλη Ρόμπολα.
   Θα δούμε τα έργα χαρακτικής τέχνης με θέμα “ΧΑΡΑΖΩ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΟΥ” που ετοίμασαν οι μαθητές του Γυμνασίου Αιτωλικού  με τον ζωγράφο και χαράκτη Μιχάλη Κότσαρη.  Επίσης τα υφαντά που δημιουργήθηκαν στους μικρούς αργαλειούς μας με την βοήθεια των κυριών Τασία Νικολοπούλου και Βάσω Σπίγγου.
 
   Το Σάββατο 12 Μαΐου και ώρα 8.30 μ.μ. στο Μεσολόγγι στο Ιστορικό Μουσείο ΔΙΕΞΟΔΟΣ θα πραγματοποιηθεί η τελική μας εκδήλωση.
   Στο Μεσολόγγι, θα δούμε σε πρώτη προβολή το ντοκιμαντέρ των μαθητών του Γενικού Λυκείου Ευηνοχωρίου με θέμα το επάγγελμα του καραβομαραγκού και την κατασκευή γαΐτας.
   Θα ταξιδέψουμε στον αστερισμό Σταφνοκάρι, μέσα από μια ιστορία που έγραψαν οι μαθητές της Ε’ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου, θα γευτούμε τοπικές συνταγές, θα υφάνουμε και θα χαράξουμε.
   Και στις δύο εκδηλώσεις θα έχετε την δυνατότητα να πειραματιστείτε οι ίδιοι με την χαρακτική, την υφαντική, την ναυπηγική και να μάθετε για το σταφνοκάρι,  από τους ίδιους τους μαθητές.
   Η πρωτοβουλία “Οι ρίζες ανοίγουν δρόμους - Roots are Routes” σχεδιάζει και οργανώνει βιωματικές δράσεις-διαδρομές. Φέτος με την υποστήριξη του προγράμματος START-Create Cultural Change,  έθεσε ως στόχο να εξοικειώσει μικρούς και μεγάλους μαθητές με επαγγέλματα που χάνονται στην περιοχή μας. 
   Περισσότερα μπορείτε να δείτε rootsareroutes.org
   Το πρόγραμμα «Οι ρίζες ανοίγουν δρόμους/Roots are Routes» είναι μέρος του προγράμματος START – Create Cultural Change, ένα πρόγραμμα του Ιδρύματος Robert Bosch (Robert Bosch Stiftung) σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki (Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονικής) και τη μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων και υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.
 
 
 
 
 

 
 
          * * * * * * * * * *      
                                                                                                               
 
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2018
 
 
 
Τιμητική διάκριση για τη μαθήτρια Ευγενία - Μαρία Μασίνα
 
   Τον τρίτο έπαινο στην Α΄ κατηγορία κέρδισε η μαθήτρια της Α’ τάξης  του Γυμνασίου Ευηνοχωρίου Ευγενία – Μαρία Μασίνα για τη συμμετοχή της στον 6οο Μαθητικό Διαγωνισμό Ποίησης 2017-2018, αφιερωμένου στον Κωστή Παλαμά , που οργάνωσαν τα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια «Παναγία Προυσιώτισσα» . 
   Η απονομή των βραβείων και επαίνων έγινε την Κυριακή 1 Απριλίου 2018 και ώρα 20:00 στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Αγρινίου.
   Η μαθήτρια του σχολείου συμμετείχε στο διαγωνισμό με το  ποίημα που φέρει τον τίτλο «Καλοκαιρινές αναμνήσεις»
   Να συγχαρούμε τη μαθήτρια  και να της ευχηθούμε η Παναγία  να την καθοδηγεί και να της δίνει δύναμη προκειμένου να υλοποιηθούν όλοι οι στόχοι και τα όνειρά της.
       Ακολουθεί το ποίημα:
 
"Οι καλοκαιρινές αναμνήσεις"
 
Πόσο το ποθώ πολύ
να πάω στη βρυσούλα
που ‘ναι στο δάσος το δασύ
με τη μικρή ραχούλα.
 
Εκεί επήγαινα μικρή
στης Παναγιάς το εκκλησάκι
κι εγώ σιγοτραγούδαγα
σαν να ‘μουνα πουλάκι.
 
Στην άκρη εκεί στην εκκλησιά
κυλούσε ένα ρυάκι
που πάντοτε ξεδίψαγε
και το πιο μικρό ζωάκι.
 
Κι εγώ εκεί καθόμουνα
στων πλατανιών τον ίσκιο
και έκανα όνειρα τρελά
που εύχομαι να υλοποιήσω.
 
Αχ! Πόσο το ποθώ πολύ!
 Να ξανάρθει εκείνο το καλοκαίρι...
και να βρεθώ ξανά εκεί
ν’ ανάψω της Παναγίτσας αγιοκέρι.
 
Ψευδώνυμο: μικρή πριγκίπισσα

Να σημειωθεί, τέλος, ότι στον συγκεκριμένο διαγωνισμό έλαβαν μέρος και οι παρακάτω μαθητές του Γυμνασίου Ευηνοχωρίου με ποιήματα που εκφράζουν την ευαισθησία τους και τους προβληματισμούς τους:

 • Σοφία Ζήση – Α΄ τάξη
 • Κατερίνα Τριώτη – Α΄ τάξη
 • Μαρία – Ερμιόνη Τριώτη – Α΄ τάξη
 • Ανίσα Χοτζάι – Α΄ τάξη
 • Δέσποινα Χουλιάρα – Α΄ τάξη
 • Κυριακή Μαυραγάνη – Γ΄ τάξη
 • Νικόλαος – Αθανάσιος Τριώτης – Γ΄ τάξη
να ευχαριστήσω την εκπαιδευτικό
Κα Παρασκευή Μπάρλα
για την ενημέρωση της ιστοσελίδας μας...

 
          * * * * * * * * * *      
                                                                                                             
 
ΤΡΙΤΗ 13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2018
 
 
Οι ρίζες ανοίγουν δρόμους στο Ευηνοχώρι
 
   Το τελευταίο διάστημα στο Λύκειο Ευηνοχωρίου οι μαθητές ετοιμάζουν όμορφα και ενδιαφέροντα πράγματα. Το σχολείο συμμετέχει στο Πρόγραμμα «Οι ρίζες ανοίγουν δρόμους/Roots are Routes», το οποίο διοργανώνει εργαστήρια επαγγελμάτων που χάνονται στην ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου.
   Οι μαθητές του Λυκείου Ευηνοχωρίου κατασκευάζουν μία παραδοσιακή γαΐτα και κινηματογραφούν ένα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ για την τέχνη της ναυπηγικής. Τα παιδιά συνεργάζονται με τον καραβομαραγκό Αντρέα Βίλλιο και τον εικαστικό Βαγγέλη Ρόμπολα.
   Οι εργασίες κατασκευής έχουν ήδη ξεκινήσει και οι επισκέψεις των μαθητών στο εργαστήριο του καραβομαραγκού ολοένα και πυκνώνουν. Οι τελικές πινελιές στη βάρκα θα μπουν στη σχολική μονάδα, όπου εκεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο από τα παιδιά θα ολοκληρωθεί το έργο.
   Τα παιδιά συνοδεύονται και καθοδηγούνται από τους καθηγητές τους: Νίκο Σταμάτη (Χημικός, διευθυντής του Λυκείου Ευηνοχωρίου, Νατάσσα Λιάλιου (καθηγήτρια Αγγλικών) και  Δημήτρη Γιαννόπουλο (καθηγητής πληροφορικής).
   Πριν λίγες μέρες οι μαθητές παρακολούθησαν και σεμινάριο δημιουργίας ντοκιμαντέρ από τον σκηνοθέτη Τάσο Αλευρά ώστε να βοηθηθούν στην κινηματογράφηση της ναυπηγικής τέχνης. Ο Τάσος ταξίδεψε από τη Θεσσαλονίκη για να μυήσει του μαθητές στον μαγικό κόσμο της κινηματογραφικής αφήγησης.
  Το πρόγραμμα "Οι ρίζες ανοίγουν δρόμους/Roots are Routes" είναι μέρος του προγράμματος START – Create Cultural Change, ένα πρόγραμμα του Ιδρύματος Robert Bosch (Robert Bosch Stiftung) σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki (Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονικής) και τη μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα Ομοσπονδιακή Ένωση Κοινωνικοπολιτιστικών Κέντρων (Bundesvereinigung Soziokultureller Zentren e.V.) και υποστηρίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.
   Επίσης το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς. Υπεύθυνη του προγράμματος είναι η δικηγόρος Όλγα Δασκαλή, υπότροφος του ιδρύματος Robert Bosch Stiftung. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν επίσης το 2ο Δημοτικό Σχολείο Μεσολογγίου, όπου οι μαθητές διδάσκονται την τεχνική ψαρέματος με σταφνοκάρι, καθώς και το Γυμνάσιο Αιτωλικού, όπου γίνονται μαθήματα αργαλειού και χαρακτικής.
   Τα αποτελέσματα των εργαστηρίων θα παρουσιαστούν στο Κέντρο Λόγου και Τέχνης-Ιστορικό Μουσείο ΔΙΕΞΟΔΟΣ και στο Κέντρο & Μουσείο Χαρακτικών Τεχνών Βάσω Κατράκη, τον Μάιο του 2018.
   Το ντοκιμαντέρ των μαθητών Ευηνοχωρίου, τα έργα όλων των παιδιών που συμμετέχουν και η καταγραφή της εμπειρίας και των τεχνικών που θα μάθουν, θα δημιουργήσουν μια γωνιά παραδοσιακών επαγγελμάτων - επαγγελματικού προσανατολισμού στην Πολιτιστική Βιβλιοθήκη της ΔΙΕΞΟΔΟΥ στο Μεσολόγγι.
   Ο ενθουσιασμός των παιδιών είναι ιδιαίτερα μεγάλος και όλοι ανυπομονούμε να απολαύσουμε το αποτέλεσμα.
Η ομάδα του προγράμματος
Instagram: rootsareroutes
 
να ευχαριστήσω τους καλούς φίλους Όλγα Δασκαλή και Γρηγόρη Δουλιώτη
για την ενημέρωση αλλά και την χορήγηση των φωτογραφιών τους...
 
 
 
 
 
 
 
          * * * * * * * * * *      
                                                                                                  

ΤΡΙΤΗ 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018
 
αναδημοσίευση από www.kalyvia.gr
 
Επίσκεψη μαθητών Γυμνασίων στο «Χαμόγελο του Παιδιού»
   Επίσκεψη πραγματοποίησαν διαδοχικά σήμερα εκπαιδευτικοί και οι μαθητές των Γυμνασίων Αιτωλικού, Κατοχής και Ευηνοχωρίου Μεσολογγίου, στο Σπίτι Ημερήσιας Φροντίδας «Το Χαμόγελο του Παιδιού», στα Καλύβια Αγρινίου, για να παραδώσουν είδη διατροφής και χρήματα που συγκέντρωσαν για την ενίσχυση των δράσεων του οργανισμού.
   Περισσότεροι από 150 μαθητές, συνοδευόμενοι από εκπαιδευτικούς των σχολείων τους, με μεγάλη χαρά μετέφεραν τις συσκευασίες με τα τρόφιμα και στη συνέχεια ενημερώθηκαν από την υπεύθυνη Εκπαιδευτικό, κα Μαρία Πρεβεζάνου, για τις δράσεις  του οργανισμού, για τις υπηρεσίες και το έργο που προσφέρει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για τον τηλεφωνικό αριθμό άμεσης ανάγκης 1056 που μπορεί να καλεί κάποιος όταν συμβαίνουν περιστατικά βίας ή κακοποίησης παιδιών και για το παιδαγωγικό και κοινωνικό έργο που παρέχεται στα παιδιά που φιλοξενούνται σε αυτό.
   Κατόπιν μαθητές και εκπαιδευτικοί συζήτησαν για τους τρόπους που παρεμβαίνει το «Χαμόγελο» σε περιστατικά που αφορούν κακοποίηση και βίαιη συμπεριφορά κατά ανήλικων παιδιών και πως κάποιος μπορεί να βοηθήσει μέσω εθελοντικών δράσεων το κοινωνικό έργο του οργανισμού. Κατόπιν οι μαθητές ξεναγήθηκαν στους φιλόξενους χώρους της Ημερήσιας Φροντίδας.
   Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές λίγο πριν αναχωρήσουν από τα Καλύβια, ευχαρίστησαν τους υπεύθυνους της  Ημερήσιας Φροντίδας «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για την θερμή υποδοχή, ενώ έστειλαν παράλληλα μήνυμα αγάπης και εθελοντικής προσφοράς προς έναν οργανισμό που παρέχει καθημερινά σπουδαίο φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο στην πατρίδα μας.
 
να ευχαριστήσω τον πολύ καλό φίλο Γιώργο Πανταζόπουλο
για την ενημέρωση και τις φωτογραφίες...
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
                                                                                                                   
                                 * * * * * * * * * *                                
 

ΠΕΜΠΤΗ 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2018
 
http://www.aixmi-news.gr/media/k2/items/cache/1d53b764ea83d2078ce6c4129e679e6a_XL.jpg 
 
αναδημοσίευση από εφημερίδα ΑΙΧΜΗ
 
Στο Ευηνοχώρι μίλησε ο Μεσολογγίτης καθηγητής φυσικής Σπ. Μαργέτης
 
 
   Το Πανεπιστήμιο του Οχάιο υιοθέτησε το Γυμνάσιο – Λύκειο Ευηνοχωρίου σε επιστημονικό επίπεδο.
   Στο Γυμνάσιο – Λύκειο Ευηνοχωρίου μίλησε σήμερα το πρωί ο Μεσολογγίτης πειραματικός φυσικός και καθηγητής του Πανεπιστημίου Κεντ του Οχάιο, Σπύρος Μαργέτης.
   Ο κ. Μαργέτης ήταν προσκεκλημένος από το σχολείο, προκειμένου να μιλήσει στα παιδιά για την επιστήμη του, ώστε να βοηθήσει σε θέματα διδασκαλίας της φυσικής και των πειραμάτων.
   Στο πλαίσιο αυτό, το Πανεπιστήμιο του Οχάιο υιοθετεί το εν λόγω σχολείο, το οποίο θα έχει άμεση επαφή με τους καθηγητές και κυρίως με τον κ. Μαργέτη, ενώ θα γίνονται και ομιλίες με διαδραστικά μέσα, ώστε τα παιδιά να γνωρίζουν τι γίνεται έξω από τα στενά όρια της περιοχής, αλλά και της χώρας, σε επίπεδο επιστημονικό και έρευνας.
ΒΑΣΩ ΒΗΤΤΑ
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
                                        
                                 * * * * * * * * * *                                
 
ΔΕΥΤΕΡΑ 13 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017
 
 
 
ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ : το Γυμνάσιο Ευηνοχωρίου για άλλη μια φορά, και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα, είναι στο προσκήνιο αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά τη σπουδαία δουλειά που γίνεται τόσο απ' τους εκπαιδευτικούς του όσο και απ' τους μαθητές του... 
Σας ευχαριστούμε όλους σας που μας κάνετε τοσο υπερήφανους...!!!
 
να ευχαριστήσω την υπέροχη αυτή λειτουργό Κα Μπάρλα Βούλα για την ενημέρωσή της, αλλά και για το έργο που παράγει μαζί με τους συναδέλφους της και τους μαθητές της στο σχολείο του χωριού μας...
 
 
Τιμητική διάκριση για τη μαθήτρια του Γυμνασίου Ευηνοχωρίου
Ευστρατία Δημητρίου
   Τον τρίτο έπαινο στην Α΄ κατηγορία κέρδισε η μαθήτρια της Α’ τάξης  του Γυμνασίου Ευηνοχωρίου Ευστρατία Δημητρίου για τη συμμετοχή της στον 5ο Μαθητικό Διαγωνισμό Ποίησης 2016-2017, αφιερωμένου στον Γιώργο Σεφέρη , που οργάνωσαν τα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια «Παναγία Προυσιώτισσα» .
   Η απονομή των βραβείων και επαίνων έγινε την Κυριακή 12 Μαρτίου 2017 και ώρα 20:00 στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Αγρινίου.
   Η μαθήτρια του σχολείου μας συμμετείχε στο διαγωνισμό με το  ποίημα που φέρει τον τίτλο «Μεσολόγγι»
   Να συγχαρούμε τη μαθήτριά  μας και να της ευχηθούμε οι αξίες και τα ιδανικά που απορρέουν από την ιστορία του Μεσολογγίου να της δίνουν όραμα στους αγώνες της  καθώς και η γαλήνη και η ομορφιά της Λιμνοθάλασσας να καλλιεργούν την εσωτερική της ειρήνη.
        Ακολουθεί το ποίημα:
«ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ»
Πόλη ιερή, πόλη όμορφη, πόλη ξακουστή
πολλές είναι οι χάρες σου, πολλά τα βάσανά σου,
όμορφα τα σοκάκια σου, όμορφη η λιμνοθάλασσά σου.
Με τα φλαμίνγκο και τους ερωδιούς
να στήνουνε το σκηνικό
παρέα με τις πελάδες
κι οι κάτοικοι να το χαίρονται
κάνοντας ποδηλατάδες.
Σαν πέφτει ο ήλιος,
πορφυρά γίνονται θάλασσα και ουρανός
θαρρείς σαν είναι ένα.
Και κάπου εκεί σιμά
πορφυρά γίνονται τ’ αλάτινά σου τα βουνά.
Η ιστορία σου γνωστή
στη λευτεριά αποσκοπεί
όλων των λαών στη γη.
Σ’ αυτήν έχουν θυσιαστεί
άνδρες, γυναίκες, παιδιά και ήρωες πολλοί.
Δόξα και τιμή σου αποτείνανε
Έλληνες και ξένοι
που σαν πατρίδα σ’ είδανε
απ’ όλη την οικουμένη.
Ψευδώνυμο: «Δανάη»
 
   Να  σημειωθεί, τέλος, ότι στον συγκεκριμένο διαγωνισμό έλαβαν μέρος και οι παρακάτω μαθητές του σχολείου μας με ποιήματα που εκφράζουν την ευαισθησία τους και τις ανησυχίες τους:
1. Αικατερίνη Δασκαλάκη – Α΄ τάξη
2. Ειρήνη Λαναρά – Α΄ τάξη
3. Ειρήνη Πιστιόλη – Α΄ τάξη
4. Κωννσταντίνος Φουσέκης – Β΄ τάξη
5. Μαρία Μπράτη – Γ΄ τάξη
Να ευχηθούμε σε όλους τους μαθητές που συμμετείχαν στον συγκεκριμένο διαγωνισμό καλή πρόοδο και πραγμάτωση των ονείρων τους.
 
 
 
 
 
 
                                        
                                 * * * * * * * * * *                                

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017
ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ : το Γυμνάσιο Ευηνοχωρίου για άλλη μια φορά, και μάλιστα σε σύντομο χρονικό διάστημα, στο προσκήνιο αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά τη σπουδαία δουλειά που γίνεται τόσο απ' τους εκπαιδευτικούς του όσο και απ' τους μαθητές του... 
 
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΗΝΟΧΩΡΙΟΥ
ΩΡΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΑ
   Το Γυμνάσιο Ευηνοχωρίου επισκέφτηκε την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017, η κ.Σταθοπούλου Ιωάννα, Κοινωνική Λειτουργός MSc, επιστημονικό στέλεχος του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Αιτ/νίας «ΟΔΥΣΣΕΑΣ», προκειμένου να μιλήσει στους μαθητές της Β΄ τάξης του σχολείου μας για το μείζον κοινωνικό πρόβλημα του σχολικού εκφοβισμού.
   Η ενημέρωση έγινε με μια σειρά βιωματικών εργαστηρίων, στα οποία οι μαθητές συμμετείχαν με μεγάλο ενδιαφέρον. Αφού, λοιπόν, χωρίστηκαν σε ομάδες, πραγματοποιήθηκε συζήτηση στην τάξη για τον ορισμό & τις μορφές της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού καθώς και για τις επιπτώσεις του.
   Οι μαθητές μέσα από μελέτες περιπτώσεων κατανόησαν γιατί η ενδοσχολική βία και ο εκφοβισμός δεν είναι αποδεκτά από το σχολείο.
  Ακολούθησε συζήτηση για το ρόλο του θύτη, του θύματος και του παρατηρητή. Εγινε αντιληπτό ότι δεν πρέπει να σιωπούμε, όταν πέφτουμε θύματα βίας ή όταν είμαστε παρατηρητές τέτοιων φαινομένων αλλά ότι πρέπει να μιλάμε.
   Στο τέλος , οι μαθητές παρακολούθησαν βίντεο που σχετίζονταν με το θέμα και ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος. Στη συζήτηση ακούστηκαν οι απόψεις των μαθητών για τα αίτια και τους τρόπους εκδήλωσης της βίας και προέκυψαν ιδέες για εναλλακτικούς τρόπους πρόληψης, αντιμετώπισης, ανάληψης ευθυνών και ρόλων, ανάλογα με τις ειδικές συνθήκες του κάθε σχολείου.
   Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη δράση έγινε στα πλαίσια του προγράμματος Αγωγής Υγείας «Μ’ ένα βιβλίο ποτέ δεν φοβάμαι...», που υλοποιείται τη συγκεκριμένη σχολική χρονιά.
να ευχαριστήσω τον Δημήτρη Δημητρίου για την ενημέρωσή μας αλλά και την διάθεση φωτογραφικού και ενημερωτικού υλικού...   
 
 
 
           
 
                                 * * * * * * * * * *                                
                                                                              
 
ΔΕΥΤΕΡΑ 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017
 
 
 
ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΘΙΣΜΟ ΣΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ
ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΗΝΟΧΩΡΙΟΥ

     Το Γυμνάσιο Ευηνοχωρίου επισκέφτηκε την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017, η κ. Καραϊβάζογλου Κατερίνα, παιδοψυχίατρος, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, Διδάκτωρ της  Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών,επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Ημέρας για Παιδιά με Αναπτυξιακές Διαταραχές της ΕΨΥΠΕΑ Μεσολογγίου, προκειμένου να ενημερώσει γονείς και μαθητές για τον εθισμό στα ηλεκτρονικά παιχνίδια.

  Η πρόσκληση έγινε στα πλαίσια του προγράμματος Αγωγής Υγείας «Μ’ ένα βιβλίο ποτέ δεν φοβάμαι...», που υλοποιείται τη συγκεκριμένη σχολική χρονιά.

   Διάσπαρτες είναι οι αναφορές που βρίσκουμε καθημερινά σε εφημερίδες, περιοδικά και ειδήσεις για τον εθισμό στα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Παιδιά και έφηβοι ξοδεύουν αρκετό χρόνο στον κόσμο των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, παραμελώντας το διάβασμα, την οικογένεια και τους φίλους.

   Η παιδοψυχίατρος αφού έκανε μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία του Διαδικτύου,μίλησε με πολύ κατατοπιστικό τρόπο για την χρησιμότητά του αλλά και για τους κινδύνους που συνδέονται μ’ αυτό.

    Παρουσίασε τις επιπτώσεις που έχει στη σωματική και ψυχική υγεία των νέων η υπερβολική ενασχόληση με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τα κινητά τηλέφωνα και τους έδωσε χρήσιμες συμβουλές τονίζοντας ότι βασική ασπίδα για την προστασία από τους κινδύνους του Διαδικτύου είναι αφενός η ενημέρωση και αφετέρου η αναζήτηση βοήθειας είτε από την οικογένεια είτε από το σχολείο είτε από χρήσιμες ιστοσελίδες του διαδικτύου , όπως είναι :

http://saferinternet4kids.gr/

http://www.saferinternet.gr/  ,

http://www.safeline.gr/  κ.α.

  Τέλος, ενημέρωσε για τις δομές που υπάρχουν στη χώρα μας προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο εθισμός στο Διαδίκτυο.

 Αυτές είναι:

—  Μονάδα απεξάρτησης 18 Άνω- Τμήμα παθολογικής χρήσης Διαδικτύου, τηλ: 213-2054359, 213-2054360

—  Μονάδα Εφηβικής Υγείας Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Α. Κυριακού, τηλ: 210-7710824, 2132009806

—  Ειδικό Τακτικό Ψυχιατρικό Ιατρείο Παιδιών και Εφήβων για την αντιμετώπιση του εθισμού στους Η/Υ και το Διαδίκτυο (Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης), τηλ: 2310892417

—  Συμβουλευτική υπηρεσία φοιτητών προς αντιμετώπιση της παθολογικής χρήσης Η/Υ και Διαδικτύου (Φοιτητική Λέσχη Α.Π.Θ.), τηλ: 2310992654

      Γονείς , μαθητές και εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την παρουσίαση ενώ πολλοί μαθητές διατύπωσαν ερωτήματα σχετικά με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    Ευχαριστούμε θερμά το Κέντρο Ημέρας ΕΨΥΠΕΑ Μεσολογγίου και ειδικότερα  την κ. Καραϊβάζογλου για  τον πολύτιμο χρόνο που διέθεσε για να  μας κατατοπίσει με τις επιστημονικές γνώσεις που διαθέτει πάνω σ’ αυτό το φλέγον καινωνικό πρόβλημα.
 
να ευχαριστήσω θερμά τον Δημήτρη Δημητρίου για
την ενημέρωσή μας, τις φωτογραφίες του καθώς
και για το κείμενο που διέθεσε
στην ιστοσελίδα του Ευηνοχωρίου...
 
 
 
 
 
 

 
 
 
                                 * * * * * * * * * *                                
 
ΚΥΡΙΑΚΗ 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017

http://www.aixmi-news.gr/media/k2/items/cache/d134de06455264082dc947aa6ec30199_XL.jpg

Έπαινοι στο Γυμνάσιο Ευηνοχωρίου
   Με κεντρικό μήνυμα «Γίνε ή αλλαγή: Όλοι μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο» εορτάστηκε φέτος για 14η συνεχόμενη χρονιά σε πάνω από 160 χώρες στον κόσμο η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το δίκτυο INSAFE/INHOPE με την υποστήριξη της Κομισιόν, με σκοπό να προωθήσει την ασφαλή και θετική χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, ιδιαίτερα ανάμεσα σε παιδιά και νέους ανθρώπους.

  Την ευθύνη οργάνωσης του εορτασμού στη χώρα μας είχε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας .Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι οι παρακάτω μαθητές του Γυμνασίου Ευηνοχωρίου, συμμετείχαν  σε δυο διαγωνισμούς, που οργανώθηκαν από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου με θέμα: 1) «Εκπαιδεύοντας τον παππού στο Διαδίκτυο» και «Δυνατότητες και προοπτικές του επαγγέλματος που θέλω να ακολουθήσω ή των επαγγελμάτων των γονιών μου μέσα από το διαδίκτυο».
 
  Έπαινο για τη συμμετοχή τους πήραν οι παρακάτω μαθητές:
 • Παναγιώτης Μαργαρίτης Κατσαρός - Α΄τάξη
 • Δημήτριος Μπαλκούρας - Β΄ τάξη
 • Κωνσταντίνα Σκληρού - Β΄ τάξη
 • Μαρία Ελένη Σκληρού - Β΄ τάξη
 • Σοφία Τριανταφυλλίδη - Β΄ τάξη
 • Κωνσταντίνα Μαρία Χουλιάρα - Β΄ τάξη

Εδώ μπορείτε να δείτε τις εργασίες των μαθητών του σχολείου μας: http://saferinternet4kids.gr/apotelesmata/

Συγχαίρουμε θερμά τους μαθητές για την προσπάθειά τους και τους ευχόμαστε πάντα να προοδεύουν στη ζωή τους.
 
 
αναδημοσίευση από εφημερίδα ΑΙΧΜΗ
ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ : Συγχαρητήρια στους μαθητές του Γυμνασίου Ευηνοχωρίου αλλά και στους Δασκάλους τους που κάθε φορά μας εκπλήσσουν με την δημιουργικότητά τους αλλά και με τις ανησυχίες τους τόσο με καταστάσεις και φαινόμενα που ζούμε στη καθημερινότητά μας όσο και με τις ευαισθησίες τους αλλά και τις δράσεις τους προς κάθε κατεύθυνση....
Πάντα η ποιότητα των μαθητών και εκπαιδευτικών του Γυμνασίου & Λυκείου Ευηνοχωρίου ήταν , είναι και θα είναι ΣΤΑΘΕΡΗ ΑΞΙΑ....
ΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ....
 
 
    11η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
      ΧΟΡΕΥΤΙΚΩΝ
   ΣΤΟ ΕΥΗΝΟΧΩΡΙ
 
                 * * * *
ΤΟ ΕΥΗΝΟΧΩΡΙ ΣΤΗΝ ΤV
 
                    * * * 
      ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ
ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΧΩΡΑΝΕ
 
                  * * *
     8η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
       ΧΟΡΕΥΤΙΚΩΝ
                         * * *
   "ΣΤΑ ΕΙΚΟΝΙΣΜΑΤΑ"
 
                * * *
ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
            ΣΕ
  ΑΓΝΩΣΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ

             * * *
ΤΟ ΕΥΗΝΟΧΩΡΙ   ΣΤΟ
ΜΕΓΑΡΟ   ΜΟΥΣΙΚΗΣ
 
                  *  *  * 
       ΕΥΗΝΟΧΩΡΙ
 
                   * * *
  ΜΝΗΜΕΣ ΑΗ ΓΙΑΝΝΙΟΥ
 
 
 
 
                 * * *
       ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ Η
  ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΩΡΑ
        
 
*****