aaa
Δασκαλακης
  Πανος
   2001
μια βόλτα
στο Μποχώρι...
 
           * * *
 
 
 

ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ
    ΕΥΗΝΟΧΩΡΙ
                 *
                *

    * * * * * * * *
 
 
 

 
    ******
ΕΥΗΝΟΧΩΡΙ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ
   2017
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
           * * * *
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
     Blogs
 
 
 
 
 
 
 
 
   "ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ"
 
 
 
 
 
ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΚΑ
       BLOGS
 
 
EnglishFrenchGermanSpainItalianDutchRussianPortugueseJapaneseKoreanArabicChinese Simplified
...και πίσω απ' τις Βαράσοβες και πίσω απ' τους Ζυγούς
           τα μάτια μου τετράψηλες κορφές τα μαγνητίζουν
                 και πέρα απ' τα βαλτόνερα που με λαγοκοιμίζουν
                      τι πολιτείες , τι θάλασσες , που δεν τις βάζει ο νους...
                                                                             Κωστής Παλαμάς 
 
                    
 
   ΑΡΧΙΚΗ      ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΜΠΟΧΩΡΙΤΙΚΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ      ΤΡΑΧΑΝΑΣ


 
ΤΕΤΑΡΤΗ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2018
 
 

 
γράφει η Έφη Μπελέκου 




ΜΠΟΧΩΡΙΤΙΚΟΣ ΤΡΑΧΑΝΑΣ
 
   Τους καλοκαιρινούς μήνες οι Μποχωρίτικες αυλές γέμιζαν από τραπέζια με απλωμένο τραχανά. Μετά το θέρο, το σιτάρι και το γάλα υπήρχαν σε αφθονία για την παρασκευή του τραχανά, ενώ η ζέστη του καλοκαιριού ήταν ευνοϊκή για το στέγνωμά του.
   Λίγες είναι οι Μποχωρίτισσες νοικοκυρές που συνεχίζουν αυτή την παράδοση, παρασκευάζοντας με υπομονή και μεράκι το πεντανόστιμο αυτό τρόφιμο, πηγή θρεπτικών ουσιών, που έθρεψε γενιές και γενιές παιδιών, αλλά και υπήρξε βάλσαμο ζεστασιάς τα κρύα χειμωνιάτικα βράδια για όλη την οικογένεια.
   Μια γνήσια Μποχωρίτισσα νοικοκυρά που συνεχίζει ακόμα και σήμερα την όμορφη αυτή παράδοση είναι η κ. Αθανασία Κόντου. Η κ. Σία σε πείσμα των μοντέρνων καιρών, που απαιτεί όλα τα τρόφιμα να είναι τυποποιημένα, αλλά  και της ηλικίας της παρόλο που τα χρόνια ούτε της φαίνονται, ούτε την πτοούν, δεν εγκατέλειψε την συνήθεια αυτή που έμαθε από την μητέρα της κι έτσι κάθε καλοκαίρι παρασκευάζει μόνη της τον τραχανά όλης της χρονιάς.
   Την επισκεφτήκαμε στην φιλόξενη αυλή της  και της  ζητήσαμε να μας μυήσει στα μυστικά της συνταγής και παρασκευής του γνήσιου Μποχωρίτικου τραχανά. Με μεγάλη της χαρά η κ. Σία μας παραχώρησε την συνταγή της και μας εξήγησε τον τρόπο εκτέλεσής  της.
   Για τον τραχανά χρειαζόμαστε χοντροκομμένο σιτάρι, σιμιγδάλι, γάλα και αλάτι. Η αναλογία είναι 1 προς 2, δηλαδή για κάθε κιλό μείγματος σιταριού- σιμιγδαλιού δύο κιλά γάλα, συνήθως πρόβειο. Η ποσότητες που χρησιμοποίησε η κ. Σία για το μείγμα σιταριού – σιμιγδαλιού είναι 4 κιλά χοντροκομμένο σιτάρι και 1 κιλό σιμιγδάλι σε αναλογία με 10 κιλά γάλα, στο οποίο ρίχνουμε κατά την βράση μια χούφτα αλάτι.
   Βράζουμε λοιπόν πρώτα το γάλα ανακατεύοντας με προσοχή για να μην κόψει αν είναι φρέσκο , για τον λόγο αυτό ρίχνουμε στο γάλα ένα κουταλάκι μαγειρική σόδα και ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει. Στη συνέχεια ρίχνουμε το αλάτι και το μείγμα σιταριού – σιμιγδαλιού ανακατεύοντας μέχρι να πήξει καλά.
   Το μείγμα αυτό το μεταφέρουμε σε μεγάλο ταψί και το απλώνουμε στον ήλιο κομμένο σε κομμάτια κουταλιές - κουταλιές  και στη συνέχεια με τα χέρια σε μικρά κομμάτια που τα απλώνουμε σε στρωμένο σεντόνι στον ήλιο για να στεγνώσουν. Οι παλιές νοικοκυρές σκέπαζαν με τούλι τον απλωμένο τραχανά για να τον προφυλάξουν από τα έντομα και τα ζώα και τον φύλαγαν καθ΄ όλη την διάρκεια  του στεγνώματος με προσοχή αφήνοντας στην άκρη οποιαδήποτε άλλη δουλειά.
   Από κει βγήκε εξάλλου και η φράση «έχω τραχανά απλωμένο» που λέμε όταν αργοπορούμε χωρίς λόγο, παρομοιάζοντάς το με τη χρονοβόρα διαδικασία του στεγνώματος.
   Όταν στεγνώσουν τα κομμάτια,  μετά από κάποια ώρα, τα περνάμε από το κόσκινο τρίβοντας με τα χέρια ώστε να βγει ο τραχανάς στην τελική του μορφή. Τον απλώνουμε ξανά στον ήλιο πάνω στο σεντόνι και σκεπασμένο με το τούλι και …περιμένουμε. Στην φάση αυτή ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα με τα χέρια μας τον τριμμένο τραχανά για να στεγνώσει γρηγορότερα.
   Αποθηκεύουμε τον στεγνό πια τραχανά μέσα σε υφασμάτινο σακούλι ή μαξιλαροθήκη και τον διατηρούμε σε στεγνό μέρος.
   Ο τραχανάς είναι από τα τρόφιμα που αξίζει να συνεχίσουμε να παράγουμε μόνοι μας γιατί όσο πιο αγνά φτιαγμένος είναι  τόσο πιο ωφέλιμος γίνεται.
   Ακολουθεί συνταγή για την Μποχωρίτικη τραχανόσουπα που ευωδιάζει τις παιδικές μας αναμνήσεις και ζεσταίνει ευχάριστα τον ουρανίσκο μας.
 
 ΤΡΑΧΑΝΑΣ ΣΟΥΠΑ:
 
  • 1 ½ νεροπότηρο τραχανάς γλυκός
  • ½ λίτρο γάλα
  • 2 ½ ποτήρια νερό
  • ½ κιλό τυρί φέτα
  • 2-4 κουτ σούπας βούτυρο
  • αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
   Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε  το γάλα, το νερό και το βούτυρο. Αφήνουμε  να πάρει βράση. Ρίχνουμε  μέσα τον τραχανά, ανακατεύουμε  καλά, αλατίζουμε, χαμηλώνουμε  τη φωτιά και βράζουμε μέχρι να γίνει μια πηκτή σούπα. Μόλις η σούπα πήξει καλά ρίχνουμε μέσα τη φέτα κομμένη σε πολύ μικρά κομματάκια.    Ανακατεύουμε  και  σερβίρουμε στα πιάτα.
 
Ευχαριστούμε  θερμά την κ. Σία για τις πολύτιμες γνώσεις της, που τόσο εγκάρδια μας πρόσφερε και κυρίως  για την ευκαιρία που μας έδωσε να ζήσουμε από κοντά αυτή την μοναδική γαστρονομική εμπειρία, ξυπνώντας μνήμες στους παλιότερους και δίνοντας ερεθίσματα και εικόνες αυθεντικής παράδοσης στους νεότερους.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ΤΟ ΕΥΗΝΟΧΩΡΙ ΣΤΗΝ ΤV
 
                    * * * 
      ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ
ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΧΩΡΑΝΕ
 
                  * * *
     8η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
       ΧΟΡΕΥΤΙΚΩΝ
                         * * *
   "ΣΤΑ ΕΙΚΟΝΙΣΜΑΤΑ"
 
                * * *
ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
            ΣΕ
  ΑΓΝΩΣΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ

             * * *
ΤΟ ΕΥΗΝΟΧΩΡΙ   ΣΤΟ
ΜΕΓΑΡΟ   ΜΟΥΣΙΚΗΣ
 
                  *  *  * 
       ΕΥΗΝΟΧΩΡΙ
 
                   * * *
  ΜΝΗΜΕΣ ΑΗ ΓΙΑΝΝΙΟΥ
 
 
 
 
                 * * *
       ΤΙ ΠΑΙΖΕΙ Η
  ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΩΡΑ
        
 
*****